Din diverse motive, nici o companie straina nu efectueaza lucrari de foraj in Romania, astfel ca bugetele Petrom si Romgaz se impart intre romani. Sursa: Reuters

Cele mai mari companii energetice romanesti care au activitati de exploatare in tara au prevazute pentru acest an bugete-record pentru activitatile de foraj. Astfel, Romgaz Medias si Petrom au prevazut investitii cumulate de 1,4 miliarde de lei (circa 400 de milioane de euro). Defalcat, compania din Medias are pentru foraj 400 de milioane de lei in acest an, in timp ce Petrom are un miliard de lei.

Beneficiarii ii reprezinta in totalitate firmele romanesti avand in vedere ca strainii nu prea s-au inghesuit sa intre pe piata romaneasca de profil. Romgaz are doar trei parteneri cu care lucreaza si care indeplinesc toate cerintele prevazute de companie: Forseco Tg.

Ocna, Dafora Medias si Foraj Sonde Tg.-Mures. „Cam cu astea lucram noi pentru ca sunt singurele care corespund tehnic. Din afara nu a venit nimeni sa lucreze. Poate considera ca oferim preturi prea mici. Toate contractele sunt atribuite prin licitatii la care criteriul de atribuire este calitate-pret“, spune Francisc Toth, director general al companiei.

Si la Petrom, atribuirea contractelor se face prin aceeasi metoda, numai ca numarul firmelor romanesti cu care lucreaza si care vor fi beneficiarii intregului buget de investitii este de 14. Printre acestea se afla si cele care lucreaza cu Romgaz, dar si altele, precum Foraj Sonde Videle, Atlas Gip, Foraj Sonde Moinesti ori Foraj Sonde Moreni. Pentru aceste firme se intrevede o oportunitate uriasa de a iesi in afara tarii, avand in vedere ca Petrom isi exprima disponibilitatea de a le lua cu ea la lucrari in exteriorul tarii. „Suntem deschisi la colaborari cu firme de foraj din Romania in cadrul activitatilor internationale ale Petrom“, spun reprezentantii companiei.