"Politica fiscala trebuie elaborata pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, iar autoritatile ar trebui sa se concentreze pe bugetul din 2009, nu pe cel din 2008", a spus reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Albert Jaeger.

De altfel, el apreciaza ca proiectiile Guvernului pentru veniturile bugetare pentru intregul an 2008 ar putea fi cu 1-1,5% din PIB peste nivelul estimat de FMI, respectiv cu 6-8 miliarde lei.

Proiectiile bugetare pe acest an prevad atingerea unor venituri echivalente cu 39,3% din PIB, dupa ce in 2007 s-au incasat la buget sume echivalente cu mai putin de 32% din PIB.

In ciuda rectificarii bugetare recente, exista inca motive ca autoritatile sa tinteasca un deficit bugetar mai mic, a mentionat Jaeger. De asemenea, FMI vede riscuri la adresa deficitului bugetar si in contextul apropierii alegerilor din acest an.

In privinta politicii fiscale de anul trecut, FMI considera ca a fost una expansionista si prociclica, iar pentru acest an sugereaza tinteaza tintirea unui deficit bugetar de sub 2% din PIB.

Legea bugetului aprobata de Parlament prevede pentru 2008 un deficit bugetar de 2,7% din PIB, insa Guvernul s-a angajat sa taie din cheltuieli pentru a reduce deficitul.

FMI recomanda, de altfel, Guvernului sa respinga orice propunere de crestere a cheltuielilor bugetare sau de reducere a veniturilor, a mai spus Jaeger.