Potrivit sursei citate, greva angajatilor Dacia ar putea duce la o regandire fundamentala cu privile la alegerea locatiilor pentru productia de masini si piese din partea unor constructori auto precum Ford, Kia, Hyundai, General Motors (GM), sau Fiat.

In multe situatii in care s-a decis amplasarea de catre marile companii internationale a unei unitati de productie auto in Europa Centrala si de Est, criteriul de baza in luarea deciziei a fost nivelul redus al salariilor in aceste tari, situatie intalnita si in cazul companiei Renault, care a preluat Dacia. Insa acum, cand salariile cresc in tatile din regiune cu mult peste nivelul de crestere inregistrat in Europa de vest, constructorii auto ar putea fi determinati sa se orienteze spre alte piete, ce pot fi mult mai atractive din acest punct de vedere.

Potrivit statisticilor Eurostat, costurile muncii au crescut in Romania cu 21,6% numai in perioada celui de-al patrulea trimestru din 2007. De asemenea, in Polonia cresterea a fost de 11,1%, iar in Slovacia si Cehia, cheltuielile cu manopera au crescut cu 8,1 si respectiv 6,7%. Pe de alta parte, costurile muncii au crescut cu numai 1,5% in Germania si 3% in Franta de-a lungul aceleiasi perioade de timp.

Marocul ar putea fi doar una din tarile ce pot beneficia de pe urma unei eventuale reticiente a constructorilor auto cu privire la statele din Europa centrala si de est, potrivit Automotive News Europe. Renault vrea ca peste cativa ani sa poata produce pana la 400.000 de masini in Africa de Nord, ceea ce va determina aparitia unui efect multiplicativ la nivel industrial in zona respectiva.