Desi austriecii nu si-au anuntat oficial intentiile, ei luand in calcul si locatii din Bulgaria si Ucraina, surse din industria otelului sustin ca Romania este candidatul cu cele mai multe sanse. In timp ce Bulgaria incearca sa atraga Voestalpine oferind electricitate ieftina, tara noastra a scos in evidenta infrastructura si dezvoltarea industriei auto, ce are nevoie de produse din otel. Un purtator de cuvant al companiei a declarat, insa, ca pretul electricitatii nu este la fel de important precum logistica, infrastructura si accesul la materii prime.

Pe lista statelor cu locatii interesante a fost si Turcia, dar sursele citate sustin ca tara in cauza nu mai prezinta interes pentru austrieci. Compania are deja o echipa de consultanti pe piata locala pentru probleme de locatie, protectia mediului si juridice, fiind prezenta, in acelasi timp, prin mai multe companii de vanzari. In plus, Voestalpine investeste deja 18 milioane de euro in deschiderea unui centru de servicii la Giurgiu.

Decizia finala va fi luata in a doua jumatate a anului 2008, iar fabrica va deveni operationala in 2012 sau 2013.

Daca austriecii vor alege Romania pentru acest proiect, ar ajunge sa detina cea mai mare capacitate de productie de otel de pe plan local, in conditiile in care ArcelorMittal Galati, cel mai mare combinat siderurgic, are, in acest moment, o productie de 4,7 milioane de tone pe an. Voestalpine este cel mai mare producator de otel din Austria si reprezinta una dintre cele mai mari si mai profitabile companii din aceasta tara.