In ultima saptamana indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a pierdut numai 1,89%, in timp ce indicele bursei din Budapesta a coborat cu 4,66%, cel al bursei poloneze, WIG, s-a depreciat cu 4,47%, iar indicele praghez a pierdut 4,68%. Doar indicele bursei din Sofia a inchis saptamana pe verde, cu o apreciere usoara, de 2,46%.

In schimb, de la inceputul anului, BET a pierdut cel mai mult dintre bursele europene – 25,84% - fiind urmat de indicele bursei din Sofia cu o depreciere de 19,28% si de cel al bursei din Budapesta, cu o scadere de 15,43%.

"Bursa de la Bucuresti a inregistrat o saptamana de scaderi, insa de amplitudine mai mica comparativ cu variatiile negative inregistrate de pietele mari externe. Rezistenta mai mare la scaderi a bursei romanesti se datoreaza vestilor pozitive venite din zona macroeconomica legate de cresterea economica, acestea fiind peste estimarile initiale ale analistilor", sustine, potrivit NewsIn, Andreea Ciobanu intr-o analiza a Intercapital Invest.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei, estimat pentru anul 2007, a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro, calculat la cursul mediu de 3,3373 lei/euro din 2007), in crestere cu 6% fata de cel din 2006, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), la limita superioara a estimarilor analistilor.

"Se pare ca am adoptat un stil asemanator burselor straine, din orice stire relativ proasta incercam sa scoatem partea buna. Astfel, PIB-ul a crescut cu 6%, asteptarile fiind de 5,7%. Cu toate acestea, fata de 7,7% cu un an in urma, cred ca este cam puternica frana", declarase marti Florin Catinas, broker la WBS Romania.

Valoarea zilnica medie a tranzactiilor cu actiuni incheiate la Bursa de Valori Bucuresti in intervalul 3-7 martie a fost de 21,75 milioane lei (5,83 milioane euro), mai putin de jumatate fata de rulajul mediu din saptamana 25-29 februarie, de 47,42 milioane lei (12,96 milioane euro).

"In ultima saptamana, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cea mai slaba lichiditate din ultimul an si jumatate. Volumele mici de tranzactionare confirma un trend instaurat la inceputul lunii februarie, trend care indica o contractare tot mai accentuata a activitatii bursiere pe piata spot", afirma directorul de operatiuni de la Prime Transaction, Alin Brendea, intr-un editorial.