Potrivit sondajului realizat de IMAS, circa 84% dintre persoanele chestionate care aveau varste intre 18 si 44 de ani au afirmat ca doresc un randament minim garantat egal cu rata inflatiei. Directorul executiv al GEA, Liviu Voinea, afirma ca media pe intregul esantion de persoane chestionate, care include si persoane cu varste peste 44 de ani, este de 73%. Numa rul persoanelor chestionate a fost de peste 1.200, din care cei cu varste intre 18 si 45 de ani, potentialii beneficiari ai pensiilor pe Pilonul II, au fost doar 602. Voinea afirma ca esantionul este reprezentativ pe ansamblul populatiei si pe fiecare grupa de varsta.

In urma cu ceva timp, GEA, impreuna cu alte organizatii, printre care si doua sindicate, a lansat propunerea de a obliga administratorii de pe Pilonul II sa asigure un randament minim egal cu inflatia.

Fondurile: nu ar fi in interesul participantilor

Administratorii fondurilor de pensii au raspuns la vremea respectiva printr-o scrisoare prin care au aratat dezavantajele acestei propuneri. „Impunerea unui randament minim anual garantat nu urmareste interesul participantului, acela de a maximiza pe termen lung investitiile acestuia“, se afirma in scrisoare. Daca s-ar impune un randament minim garantat pe an, administratorii ar investi in instrumentele cu venit fix care ii vor ajuta sa obtina randamentul egal cu inflatia. „Per ansamblu, randamentul fondului de pensii va ramane doar la acest nivel al inflatiei, vaduvind participant ii de castigurile de care ar fi putut beneficia pe termen lung, prin realizarea de investitii si pe piata de capital“, se mai explica in scrisoare. Directorul general al ING Fond de Pensii nu a dorit sa comenteze rezultatele sondajului, explicand ca nu a vazut sondajul si nu stie cum a fost realizat. El a reamintit insa ca, in 2004, o lege care prevedea garantarea unui randament minim egal cu inflatia a alungat potentialii investitori. „Aceasta prevedere a mai fost intr-o lege si nimeni nu a fost interesat sa intre pe piata“, a spus Vasilescu.