Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) a chestionat, in luna ianuarie, peste 2.300 de firme de constructii, pentru identificarea deficitului de forta de munca din acest domeniu, din care doar 97 (4,7%) au raspuns chestionarului.

Astfel, potrivit directorului Directiei Programe si Strategii Forta de Munca, Eugen Blaga, desi patronatele si sindicatele vorbesc de un deficit de peste 100.000 in constructii, firmele nu s-au aratat interesate de demersul ministerului, scrie NewsIn.

"Din aceasta actiune putem sa tragem urmatoarele concluzii: ori nu exista o nevoie reala de forta de munca, ori ne confruntam cu o lipsa de interes din partea angajatorilor, ori angajatorii nu au incredere in potentialul de satisfacere a nevoii de muncitori din resurse nationale sau in posibilitatea recuperarii fortei de munca migrante", a spus Blaga.

Totusi, din sondajul aleatoriu de opinie realizat pe un lot national de firme din constructii, reiese ca cele 97 de firme respondente au nevoie de 4.113 muncitori. Blaga a afirmat ca, avand in vedere ca cele 97 de societati au declarat ca au peste 16.000 de angajati, deficitul de forta de munca ar fi de aproximativ 25%. Totodata, din firmele participante la sondaj, peste 95% sunt cu capital social integral sau majoritar privat, peste o treime au sub 25 de angajati, iar 30% intre 50 si 250 de angajati.