Potrivit Evenimentul Zilei, studiul a fost publicat astazi pe site-ul finance.cz.
Astfel, Romania ar putea adopta moneda europeana abia in 2015, cu trei ani mai tarziu decat cea mai optimista data anuntata de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).In opinia celor 34 de bancheri chestionati de Reuters, Romania ar urma sa fie ultima tara din Europa de Est care va adopta euro.

Adoptarea euro va aduce beneficii importante in ceea ce priveste stabilitatea si eficienta asociate monedei unice europene, desi Romania mai are de infruntat obstacole importante pana la intrarea in zona euro, arata un studiu recent al Fondului Monetar International (FMI).Dupa aderarea Ciprului si a Maltei, in ianuarie 2008, numarul statelor din zona euro a ajuns la 15, informeaza Wall-Street.

Aderarea la Uniunea Economica si Monetara Europeana (UEM) si adoptarea monedei unice ar putea fi amanate pentru unele tari din Europa de Est, este una dintre concluziile raportului, in care este prezentat calendarul de aderare la zona euro, dar si riscurile si implicatiile pe care le va avea acest proces asupra ratingurilor de tara, potrivit agentiei de rating Fitch.

Potrivit Cotidianul, comisia va prezenta “o recomandare” in legatura cu procesul de adoptare a monedei unice.Comisia Europeana (CE) va prezenta Consiliului Ministrilor de Finante, saptamina viitoare, o recomandare legata de programul de convergenta al Romaniei, a declarat vineri comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban. “In acest document, CE isi va prezenta pozitia nu numai asupra programului si modului in care Romania isi propune sa faca pasii pentru adoptarea monedei euro intr-un oarecare orizont de timp, dar inclusiv asupra politicilor bugetare, fiscale si in general macroeconomice ale Romaniei", a declarat vineri Orban. Recomandarea CE a fost anul dintre subiectele discutiei pe care Orban a avut-o joi cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Orban a aratat ca intilnirea nu a fost determinata de evolutia negativa a pietelor financiare, insa a discutat cu Isarescu si pe aceasta tema. "Intilnirea a fost stabilita cu mult timp inainte si nu a fost programata pentru a avea loc intr-un asemenea context", a spus Orban. Forma revizuita a programului de convergenta, avizat initial in luna ianuarie, a fost aprobata de Guvern in luna decembrie a anului trecut. Documentul include obiective de politica bugetara si legate de adoptarea euro.