Decizie surpriza a BNR. Se intareste moneda nationala? Decizia bancii centrale de majorare a dobanzii cheie vine dupa doua sedinte in care a mentinut rata de politica monetara la 7%. In prima jumatate a acestui an, BNR coborase dobanda cheie de patru ori consecutiv, de la 8,75% la 7%.

"Prin aceasta orientare a politicii monetare se urmareste si asigurarea unui nivel corespunzator al dobanzii reale, de natura sa stimuleze economisirea si sa imbunatateasca raportul acesteia cu investitiile, cu efect asupra reducerii treptate a deficitului extern", se precizeaza in comunicatul BNR in care anunta deciziile de politici monetara de miercuri.

Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de crestere a dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,5% pe an ar trebui sa stimuleze aprecierea monedei nationale, ceea ce va avea efecte pozitive asupra
"Decizia elimina consistent scenariul potrivit caruia leul se va deprecia, ceea ce poate sa fie benefic pentru inflatie, dar mai putin benefic pentru deficitul extern. La urma urmei, deficitul extern e mai mult in apanajul politicilor fiscal-bugetare si comerciale", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, potrivit NewsIn.

Libocor considera ca masura luata de BNR pe 31 octombrie este corecta, dar nu suficienta. "O radiografie a evolutiilor macroeconomice din ultimele patru luni argumenteaza solid scenariul potrivit caruia cresterea adevarata ar fi putut fi de 1 punct procentual. Probabil ca aici se va si ajunge, dar in doi pasi, primul pas fiind deja facut", a explicat el.

Economistul sef al BRD SocGen a atras, insa, atentia asupra faptului ca, "din pacate, indiferent care ar fi fost amplitudinea cresterii dobanzii de politica monetara, banca centrala va rata atat tinta de inflatie de la sfarsitul acestui an (4%), cat si limita superioara a intervalului de variatie de 3-5%".