In timp ce pe pietele europene, ofertele publice initiale (IPO) au cumulat, in primele noua luni din acest an, peste 51 miliarde de euro, piata romaneasca nu a reusit sa-si imbogateasca oferta cu nicio alta noua societate listata. Iar pana la sfarsitul anului, este de asteptat sa se deruleze numai oferta Transgaz, transportatorul de gaze naturale urmand sa sporeasca numarul companiilor de la BVB abia in 2008.

Serviciile, investitiile si tehnologia - cele mai active sectoare

Un studiu al PricewaterhouseCoopers arata faptul ca cel mai dinamic sector al pietelor europene a fost, in ultimele trei luni, cel al bunurilor industriale si serviciilor, care a atras 36 de societati. In sectorul companiilor de investitii au fost listate 30 de societati, iar in sectorul tehnologiei au intrat, la nivel european, 13 noi companii. Sectoarele de top nu si-au conturat, inca, o identitate pe piata autohtona de capital.
Astfel, la bunuri industriale gasim la cota BVB cateva companii precum ALRO, Alumil sau Zimtub, iar in sectorul tehnologiei - societatea Flamingo International. Segmentul companiilor de investitii nu-si gaseste corespondent in clasificarea sectoriala a bursei de la Bucuresti, unde sunt reprezentate serviciile financiare si sectorul bancar. Analistii din piata de capital considera ca listarile sectoriale nu vor deveni prea curand o realitate la BVB.

"Este foarte greu sa estimam cand vor avea loc si pe piata romaneasca listari sectoriale. In primul rand, pe termen lung este asteptata, odata cu dezvoltarea fondurilor de pensii, acumularea de capitaluri care sa finanteze economia, dar sa si sustina activitatea companiilor", sustine Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management. Totodata, "ar trebui sa vedem mai multi antreprenori din sectorul privat care sa-si doreasca finantarea prin bursa", adauga Ion. Si costurile de listare raman, inca, un factor important in decizia companiilor de a intra in ringul bursier.