Iulie si august au fost doua luni in care populatia a solicitat preponderent imprumuturi bancare in valuta. In plus, soldul creditelor de consum in valuta s-a majorat de doua ori mai repede cat cel al finantarilor in lei. Iar evolutiile par sa repete "pataniile" altor tari din regiune.

Creditele ipotecare in valute exotice chiar au depasit volumul de imprumturi acordate in lei. Ultimele date publicate de Banca Nationala arata faptul ca, la sfarsitul lunii august, soldul creditelor ipotecare in moneda nationala totaliza circa 1,26 miliarde de lei.

Totodata, finantarile in moneda unica europeana insumau 2,5 miliarde de euro (aproximativ 8,2 miliarde de lei). Iar imprumuturile acordate in alte valute, cele mai multe fiind in franci elvetieni, au depasit echivalentul a 1,32 miliarde de lei.

Mai mult, creditele ipotecare acordate in moneda nationala par sa nu mai fie deloc atractive pentru populatiei. In primele opt luni ale acestui an, soldul s-a majorat cu numai 100 milioane de lei (aproximativ 12,5%).

Pe de alta parte, imprumuturile in euro au sporit cu aproape 43% (peste 730 milioane de euro). Totodata, finantarile acordate in alte valute straine au urcat cu circa 75% (echivalentul a 750 milioane de lei).

Segmentul creditelor de consum aproape ca nu difera de cel al finantarilor ipotecare. Datele publicate de BNR arata faptul ca, la sfarsitul lui august, imprumuturile in lei reprezentau circa 62% din totalul imprumturilor pentru consum. Totusi, in lunile iulie-august, cererea pentru credite in valuta a fost aproape de doua ori mai mare decat cea pentru finantari in lei.