Cursul mediu lunar de schimb al leului s-ar putea situa in jurul valorii de 3,32 lei/euro pina in decembrie, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza (CNP), in previziunea preliminara de toamna.

CNP si-a revizuit estimarile privind cursul de schimb al leului, dupa ce evolutia cotatiilor din primele opt luni i-a dat peste cap prognozele din primavara. Prevederea actuala se bazeaza pe anticiparea unui curs mediu lunar de 3,30 lei/euro in septembrie, 3,31 lei/euro in octombrie, 3,317 lei/euro in noiembrie si 3,318 lei/euro in ultima luna a anului.

Cererile de valuta mai agresive din partea investitorilor straini au accelerat ritmul de depreciere a monedei nationale in sedinta de vineri (depreciere de peste 1% ), leul atingind cel mai scazut nivel fata de euro din ultimele cinci luni si jumatate. „Leul s-a depreciat destul de consistent pe fondul cererii mari de valuta, iar pe celelalte piete din regiune monedele s-au depreciat in masura mai mica fata de euro decit leul“, a spus dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.

BNR da de inteles ca rezerva valutara este suficienta pentru o interventie in sensul calmarii deprecierii, chiar daca nu are o tinta de curs. „Economia noastra fragila are o tot mai mare nevoie de o rezerva puternica. Oricind se pot intimpla cereri masive de valuta pe piata si banca centrala trebuie sa aiba rezerve“, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. „Principalul obiectiv este rezerva, pentru ca nu intimplator unele banci centrale, inclusiv banca centrala americana, se numesc banci de rezerva. Rezerva este scopul principal al unei banci cind intervine pe piata valutara“, a mentionat Vasilescu.