Cererea interna foarte mare din Romania are drept efect "supraincalzirea" economiei, iar actualul nivel al cresterii economice este improbabil sa se mentina, o temperare fiind previzibila chiar in acest an, se arata in raportul economic "EU 8+2" al Bancii Mondiale. "Ritmul de crestere al productiei industriale in majoritatea statelor din regiune s-a accelerat in 2006, dar este posibil sa se tempereze usor in acest an", estimeaza analistii Bancii Mondiale.

Cresterea economica s-a accelerat mai ales in Romania, Estonia, Letonia, Polonia, Slovacia si Slovenia si a stagnat in Cehia, Lituania si Bulgaria. Singura tara din regiune care a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere economica este Ungaria, din cauza slabirii dinamicii investitiilor si a programului de austeritate fiscala.

Cresterea economica accentuata vine ca urmare a mediului extern favorabil, cresterii solide la nivel international, dobanzilor mici si sentimentului pozitiv al investitorilor in privinta pietelor emergente, cum este si cea romaneasca, potrivit Bancii Mondiale.

Cresterea economica va incetini in majoritatea statelor din regiune, cu exceptia Poloniei, Slovaciei si Bulgariei, estimeaza Banca Mondiala.

Romania isi va permite cu greu o relaxare fiscala in 2007

Romania isi va permite cu greu o relaxare fiscala in 2007, iar masurile de imbunatatire a calitatii finantelor publice nu sunt foarte ambitioase, a declarat potrivit NewsIn, economistul Sef al Bancii Mondiale, Thomas Blatt Laursen

Banca Mondiala a prezentat ieri Raportul Economic Periodic al Bancii Mondiale EU8+2. Subiectul Special al raportului analizeaza impactul integrarii in UE si adoptarea Politicii Agricole Comune, care au dus la cresteri substantiale ale veniturilor.

Potrivit autorilor raportului, "variatia cresterii veniturilor este la fel de pronuntata ca si diversitatea structurilor agricole din regiune. Datorita dominantei relative a fermelor de (semi-)subzistenta in mai multe state noi membre, productivitatea muncii ramane mult in urma mediei EU15."