Pusculita fondurilor de pensii private se poate ingrasa an de an

Primul fond de administrare a pensiilor in sistem privat este programat sa-si inceapa activitatea chiar de miine, 15 mai. Este vorba despre societatea comerciala ING Fond de Pensii. "Pe 15 mai vom discuta daca ING poate incepe sa adune contributii de la cetateni pentru pensia facultativa", anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

ING are pregatite doua fonduri de pensii facultative, care vor investi banii clientilor in proportie de 25% pe bursa, iar 75% in instrumente cu venit fix (obligatiuni, titluri de stat, depozite bancare). Diferenta dintre ele este ca unul va contine in prospectul de emisiune garantia neta a contributiilor, care asigura clientii ca nu pot primi la pensie mai putin decit au contribuit in timpul vietii active. "Garantia va fi asigurata printr-un plan de hedging (operatiuni de acoperire a riscurilor din investitii - n.r.) si prin provizioanele pe care le vom constitui din comisionul mai mare de administrare perceput la inceput din contributia depusa", a anuntat Radu Vasilescu, managerul de pensii al companiei.

Suma minima care poate fi investita lunar pentru pensia facultativa este de 40-50 de lei, depinzind de prospectul fondului. Suma maxima pentru pensia privata facultativa este de maximum 15% din venit. De asemenea, angajatorii pot contribui si ei pentru fiecare angajat, cu o suma anuala de 200 de euro pentru aceasta pensie. Totusi, estimarile nu sint prea optimiste. "Romanii nu vor face coada la pensiile facultative", spune presedintele CSSPP. Oancea crede ca doar 10% dintre angajatori vor include acest tip de pensii in pachetele lor. Estimarile CSSPP arata ca anul acesta vor fi aproximativ 16 fonduri de pensii facultative si nu mai mult de 200.000 de angajati care vor intra in sistem.