Obiectivul reformelor a fost realizarea unei agriculturi europene mai competitive in contextul unei economii mondiale din ce in ce mai globalizate.

Reformele au condus la ruperea legaturilor dintre plati si productie, permitand astfel agricultorilor sa produca ceea ce cerea piata, neobligandu-i sa ia decizii in functie de cea mai buna combinatie de subventii legate de productie.

Aceasta nu inseamna insa ca agricultorii sunt platiti fara a-si asuma nicio raspundere.

Acestia au fost nevoiti sa respecte, de-a lungul anilor, numeroase norme si standarde comune UE, care reflecta asteptarile societatii.Aceste norme se refera la protectia mediului, siguranta alimentara, mentinerea sanatatii publice, a animalelor si a plantelor, bunastarea animalelor si mentinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu.

Agricultorii beneficiaza de sprijin numai in cazul in care isi desfasoara activitatile intr-un mod care sa fie compatibil cu aceste standarde riguroase. in felul acesta se urmareste dublul obiectiv de a promova o agricultura mai durabila, precum si de a face ca PAC sa fie mai compatibila cu asteptarile consumatorilor si ale contribuabililor.