BNR surprinde bancherii cu o dobanda de 7,5% Analistii spun ca banca centrala a redus cu 0,50% dobanda de politica monetara deoarece are incredere in temperarea inflatiei, se teme de capitaluri speculative si nu doreste o apreciere brutala a leului, dar mentine, prudent, un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii.

Cu toate acestea, analistii chestionati de Wall-Street nu se asteapta ca in piata sa apara efecte in viitorul apropiat dupa decizia de ieri a BNR de a reduce, pentru a doua luna consecutiv, dobanda de politica monetara.

Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen, considera ca aceasta decizie "nu are esenta si este mai degraba coaja frumoasa a unui fruct din ce in ce mai deteriorat". "Se prea poate, insa, ca BNR sa dea alt sens ideii de precautie si atunci rusine sa ne fie noua ca nu reusim sa ii intelegem", enunta Libocor.

In opinia analistului BRD, surpriza consta in felul in care banca centrala argumenteaza decizia. In comunicarea si fundamentarea deciziei sale, BNR mentioneaza politica fiscala ca fiind principalul element de risc si subliniaza faptul ca actuala pozitie externa (deficitul de cont curent) necesita o abordare precauta din punct de vede al politicii monetare. "Intrebarea mea ar fi: cat de precauta este politica monetara care, in fapt, indica o relaxare acelerata (in 6 saptamani dobanda de politica monetara a fost redusa cu 125 puncte de baza, de la 8.75 la 7.50 procente)", se intreaba Florian Libocor.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, considera ca decizia bancii centrale este surprinzatoare, atat in ce priveste scaderea in sine, dat fiind ca piata se astepta la mentinerea dobanzii, cat si a variatiei importante, de la 8,00% la 7,50% pe an. "De asemenea, e surprinzator ca nu au redus rata rezervelor minime obligatorii la lei, cu toate ca piata a dat dovada de lipsa de lichiditate in ultima vreme, iar scaderea ratei dobanzii de politica monetara a devenit irelevanta in aprecierea recenta a leului", a spus Craciun, citat de NewsIn.

"Inflatia scazuta din ultimele luni si presiunile de apreciere a leului in conditiile cresterii deficitului de cont curent au stat la baza acestei decizii", isi explica economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal, decizia BNR. "Totusi, succesul intaririi semnificatiei dobanzii de politica monetara va depinde si de modul in care BNR va actiona in urmatoarele luni in privinta volumului absorbtiei lichiditatilor de pe piata monetara", a completat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal.