Masurile luate de Banca Nationala a Romaniei prin eliminarea avansului obligatoriu, de 25% la creditele ipotecare, dar si a obligativitatii respectarii plafonului de indatorare (de maximum 35%) de catre bancile comerciale sunt principalii factori, care contribuie la cresterea numarului de credite ipotecare.

Un alt factor care va determina scumpirea apartamentelor il reprezinta costurile tot mai mari pentru forta de munca in constructii, precum si cresterea preturilor la terenuri, considera analistii companiei imobiliare ESOP. Segmentul cel mai dinamic al pietei rezidentiale va fi cel al apartamentelor pentru clasa medie si medie plus. in acest sens, oferta a crescut constant in ultimii doi ani, dupa ce au fost lansate pe piata mai multe cladiri de 10-50 apartamente, dar si complexuri rezidentiale care ajung la 1.000-1.500 apartamente.

Potrivit ESOP, profilul cumparatorului de locuinte pentru clasa medie si medie plus sunt persoanele tinere (25-35 ani), active, respectiv familiile tinere care au nevoie de o casa sau investitorii care achizitioneaza locuinte cu scopul inchirierii sau revanzarii. "Peste 70% din tranzactiile de vanzare-cumparare ii vizeaza pe cei ce doresc sa locuiasca in casele respective, iar mai mult de 80% din tranzactii se fac prin intermediul creditelor ipotecare", a precizat pentru NewsIn, directorul de marketing de la ESOP Consulting, Andreea Andrei.

Pentru clasa medie, cei mai importanti factori care influenteaza decizia de cumparare o reprezinta accesul facil catre mijloacele de transport in comun, centrele comerciale, parcurilor, spatiilor verzi si distantele fata de centrul orasului.