Dupa aderarea Romaniei la UE au dreptul la fonduri europene toti cei care muncesc pamintul, fie ca il au in proprietate sau l-au luat in arenda. Daca taranii care isi lucreaza cele citeva hectare de pamint pe care le au in proprietate vor fi bucurosi sa primeasca in fiecare an citeva sute de euro de la UE, detinatorii de terenuri intinse vor fi marii cistigatori ai aderarii.

Fie ca au cumparat, au concesionat sau au arendat terenul, latifundiarii Romaniei vor beneficia de sume importante de bani europeni. Daca avem in vedere ca dupa integrare pentru fiecare hectar de teren agricol Uniunea Europeana plateste anual agricultorului roman in jur de 50 de euro, se poate spune ca cei care au acumulat terenuri agricole nu au de ce sa-si faca probleme. Chiar daca suma pare destul de mica, pentru cei care au deja latifundii de mii sau chiar de zeci de mii de hectare, beneficiile aderarii se masoara in milioane de euro. Aceasta cu atit mai mult cu cit fondurilor europene li se vor adauga si subventiile nationale.

Cine lucreaza pamintul primeste bani

Ca urmare a aderarii la UE, agricultorii romani primesc din acest an pe linga subventiile nationale si pe cele europene. Astfel, pentru un hectar cultivat cu griu, de exemplu, un agricultor roman va primi de la UE in jur de 50 de euro, iar de la bugetul statului alti 30 de euro.