Wall-Street si-a propus sa surprinda care va fi evolutia locurilor de munca pe piata bancara in 2007 prin chestionarea a patru dintre cele mai mari banci din Romania care reprezinta, in acelasi timp, si unii dintre cei mai ravniti angajatori din tara.

Ultimele studii au aratat ca Romania se va confrunta cu o lipsa de personal in domeniul financiar-bancar, care se va acutiza in acest an, din cauza climatului economic local si a lipsei unor strategii de atragere a tinerilor pe piata muncii, inca din facultate. Astfel, managementul talentelor va deveni una dintre prioritatile angajatorilor, care vor acorda o mai mare atentie proceselor inovatoare de recrutare.

"La nivel de middle si top management am asistat anul trecut si cu siguranta vom asista si anul acesta la o serie de mutari pe piata bancara. Odata cu intrarea de noi banci si cu extinderea continua a filialelor, vom asista la un deficit crescand de talente in acest sector", ne-a declarat Madalina Didea, Managing Partner HART Human Resource Consulting. In opinia acesteia, bancile vor fi nevoite sa puna la punct politici creative, eficiente si coerente de recrutare, selectie si de retentie de personal. Mai mult, se va observa o tendinta de crestere in numar si calitate a programelor de pregatire si selectie dedicate tinerilor care doresc sa isi croiasca o cariera in acest sector, dar si a programelor de dezvoltare si instruire pentru progresul in cariera, ca mijloc de retentie a angajtilor actuali, completeaza Madalina Didea.

Crestere pe linie a numarului de angajati

La ora actuala, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 62.000 de angajati. In 2006, au fost efectuate 6.000 de noi angajari in industria bancara, aproximativ 10% din numarul total de personal. Piata bancara autohtona a crescut in 2006 cu 25%, iar numarul de sucursale bancare a crescut cu 30 procente. In mod firesc, fiecare extindere in teritoriu inseamna atragerea de resurse umane, iar bancile sunt nevoite sa angajeze personal.

Spre exemplu, anul trecut, aproximativ 1.700 de persoane s-au alaturat echipei Bancii Transilvania, ceea ce inseamna o crestere cu circa 143% fata de luna decembrie a anului 2005. In prezent, Banca Transilvania are aproape 4.500 de angajati in cele 330 de unitati din intreaga tara. Obiectivul Bancii Transilvania pentru anul trecut nu a fost cel de a ajunge la un anumit numar de angajati, ci de a raspunde cererii de personal. Banca Transilvania si-a extins puternic reteaua teritoriala si in 2006, deschizand peste 100 de unitati, iar afacerea a crescut in mod constant.


Mai concret este Liviu Dumitrascu, directorul executiv al celui mai mare site de recrutare online eJobs, care afirma ca anul trecut a adus o crestere de patru ori a anunturilor cu oferte de munca postate pe internet fata de 2005. "Numarul ofertelor de munca din sistemul bancar publicate online va creste anul acesta de 2,5 ori fata de 2006, iar lunar numarul acestora va spori cu 10%", apreciaza Liviu Dumitrascu.

2007 vs. 2006, mai multe oferte de munca

Raiffeisen Bank, unul dintre cei mai cautati angajatori din Romania, a anuntat ca pentru anul 2007, dat fiind extinderea retelei teritoriale de unitati ale bancii, personalul bancii va inregistra o crestere de cel putin 10% fata de anul anterior. In anul 2006 numarul angajatilor Raiffeisen a crescut cu 2% comparativ cu sfarsitul anului 2005. La sfarsitul lunii decembrie 2006 in Raiffeisen Bank erau angajati 4982 salariati, astfel ca numarul acestora va ajunge cel mai probabil la 5500.

De asemenea, Volksbank Romania anunta ca va continua si in anul 2007 aceeasi politica de dezvoltare a retelei teritoriale pe care a aplicat-o si in anul 2006. Volksbank intentioneaza sa deschida anul acesta inca 50 de sucursale atat in Bucuresti cat si in teritoriu. Numarul de angajati va creste proportional cu numarul de noi sucursale care urmeaza, sa se deschida, respectiv de la un numar de 735 de angajati in acest moment la sfarsitul anului numarul acestora va ajunge la 1.100", a declarat pentru Wall-Street Dana Barsan, Specialist Resurse Umane Volskbank Romania.


Bancile prefera recrutarea interna

Pe o piata a muncii tot mai competitiva bancile recurg pentru a-si alege viitorii angajati apeland mai mult la recutarea interna. In cazul Citibank, modalitatile de recrutare ale bancii sunt in special referintele din partea angajatilor. La fel, in cazul Raiffeisen Bank, procentul pozitiilor ocupate prin intermediul recrutarii interne a crescut semnificativ in anul 2006 comparativ cu perioadele anterioare. Asadar, recrutarea interna a reprezentat un procent de 40% din numarul total de recrutari in 2006 fata de 20% in 2005.

In opinia specialistilor in resurse umane ai Raiffeisen Bank, avantajele ce decurg din aceasta modalitate de recrutare se refera la o foarte buna cunoastere a organizatiei de catre candidatii interni, la cunoasterea normelor si procedurilor specifice bancii noastre, dar nu in ultimul rand reprezinta un important mijloc de motivare si retentie a angajatilor valorosi.

In cazul Bancii Transilvania, in multe din cazuri, anuntarea unor posturi vacante / noi se face mai intai din interiorul organizatiei, folosindu-se doua dintre canalele interne de comunicare ale bancii: e-mail-ul si Intranetul.