Inflatia a ajuns la un nou minim istoric dupa ce in luna octombrie a anului curent a fost consemnata valoarea de 4,8%, in urma unor scaderi importante de preturi la legume.
Preturile de consum au crescut, in luna noimbrie, cu 1,09%, fata de luna precedenta, marfurile alimentare contribuind cu 0,50 puncte procentuale, marfurile nealimentare cu 0,54, iar serviciile cu 0,05%.
in cadrul grupei de produse alimentare, ouale au avut cea mai importanta crestere, la fel ca si legumele si conservele de legume (2,8%), fructele proaspete (2%), painea si produsele de franzelarie (1,7%), laptele si produsele lactate (0,9%). Aceste majorari au fost compensate partial de scaderea pretului la zahar (2,1%), citrice si alte fructe meridionale (1,3%).
Pretul in urcare la energie electrica si gaze au stat la baza scumpirii marfurilor nealimentare cu 1,2%, in pofida scaderilor inregistrate la combustibili (1,3%).
Costul serviciilor, mai mare cu 0,3%, a fost determinat de cresterea tarifelor la transport CFR (7,8%), apa, canal, salubritate (2,6%)si igiena si cosmetica (0,5%). Aceste scumpiri au fost contrabalansate de scaderea tarifelor la telefon (1,4%) si la plata cazarii in unitati hoteliere.
Pentru acest an, Banca Nationala a Romanei are o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct procentual, iar pentru anul urmator tinta este de 4%, cu un interval de variatie similar.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Inflatia a atins un nou minim istoric.