Lukoil va investi 73,5 milioane dolari pentru a deveni furnizor de energie electrica, prin reconstructia centralei termoelectrice de la rafinaria Petrotel Ploiesti, potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Lukoil a depus la ARIS, in luna octombrie, un proiect privind constructia unei instalatii de producere a energiei electrice. Energia va fi utilizata in principal de catre rafinarie, iar o parte ar putea fi comercializata pe piata libera, au declarat surse din companie.

Lukoil a infiintat, in luna septembrie, firma Lukoil Energy&Gas Romania, care va reconstrui centrala termoelectrica de la rafinaria Petrotel-Lukoil si va pune in functiune noi capacitati de productie de energie termica si electrica.

"Sarcina principala a acestui proiect o reprezinta cresterea capacitatii de producere a energiei electrice, optimizarea procesului de productie si a consumului de energie, precum si diminuarea emisiilor de substante toxice in atmosfera in conformitate cu documentele normative ale UE", potrivit Lukoil.

Sursele citate au mai afirmat ca nivelul investitiilor rafinariei Petrotel-Lukoil pentru dezvoltare se ridica, in 2006, la peste 40 milioane dolari, o mare parte din suma fiind destinata sectorului energetic.

Grupul Rompetrol a anuntat recent ca intentioneaza sa devina furnizor de electricitate, prin constructia unei termocentrale la Midia, valoarea estimata a investitiei fiind de 40-44 milioane euro. De asemenea, compania Petrom, controlata de grupul austriac OMV, si-a anuntat intentia de a intra pe piata de electricitate, prin constructia unor termocentrale.