Piata de capital va continua sa fie influentata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, astfel ca investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti se intreaba cum va arata piata in anul 2007. "Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana are si va continua sa aiba un impact semnificativ asupra pietei de capital din tara noastra, in principal prin cresterea vizibilitatii pietei la nivel european, si mai departe la nivelul investitorilor din alte tari dezvoltate. Aceasta crestere de vizibilitate va insemna, intr-adevar, si o crestere a numarului investitorilor straini pe piata, precum si a sumelor investite de acestia. Totusi, aceste efecte nu se vor simti imediat dupa aderare, ci treptat", a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatii Intercapital Invest.

Mai mult decat atat, brokerii se asteapta ca mai multe fonduri de investitii sa se orienteze catre Romania. "Dupa integrare investitorii straini, si mai ales fondurile de investitii care sunt orientate doar pe pietele UE vor intra cu investitii si pe piata romaneasca de capital", a precizat Lucian Fulea, reprezentantul societatii Finans Securities.

Romania, pe urma vecinelor recent integrate?

Ideea de crestere a pietei de capital din Romania odata cu aderarea este sustinuta si de fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. "Bursa din Romania are toate sansele ca dupa integrare sa evolueze la fel ca in tarile care au intrat in UE in 2004 - Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia. Cu siguranta aderarea va aduce o crestere a capitalizarii, in conditiile in care Romania inregistreaza crestere economica", a declarat de curand Stolojan.

Conform unei analize Intercapital Invest, capitalizarea Poloniei a crescut de la 58,7 miliarde de dolari in 2004, la 116,9 miliarde de dolari in primele opt luni ale anului 2006. "Perioada din preajma aderarii pare sa fi fost foarte benefica pentru capitalizare, in primul an dupa aderare (2004) inregistrandu-se cea mai mare crestere de capitalizare din perioada analizata. De asemenea, primul an inainte de aderare (2003), precum si al doilea an dupa (2005) au inregistrat cresteri semnificative", transmite raportul Intercapital.

Investitorii romani... raman in Romania

De cealalta parte, reprezentantii societatilor de servicii de investitii nu se asteapta ca investitorii romani sa se orienteze catre pietele din tarile vecine. Acestia considera ca piata de capital romaneasca este in plina dezvoltare, iar cresterea tipurilor de titluri de valoare care se vor putea tranzactiona, precum si numarul firmelor cotate, va mai tine inca o perioada atentia investitorilor romani.

Desi majoritatea companiilor listate in acest moment sunt corect evaluate, investitorii se axeaza pe potentialul de crestere si de dezvoltare pe care aceste companii le pot avea in perioada urmatoare. In plus, incepand cu anul 2007, Bursa asteapta ca noi companii importante (Transgaz, Romtelecom, Fondul Proprietatea) sa se listeze pe piata de capital, ceea ce va duce la cresterea capitalizarii Bursei.
Totusi, conform brokerilor, noile listari nu vor fi un pericol pentru sectorul SIF. "Noile listari vor aduce bani noi in piata, iar pe de alta parte chiar si astazi exista suficienti bani in piata in cautare de plasamente eficiente", a spus Pasol.

Ideea este sustinuta si de alti reprezentanti ai SIF, care nu cred ca sectorul SIF va fi detronat. "Nu cred ca se vor lista alte companii similare cu SIF, deci nu cred ca acest sector va pierde din atractivitate. SIF sunt fonduri de investitii care vor obtine rezultate bune dintr-o evolutie buna a Bursei", a precizat Lucian Fulea. In plus, conform reprezentantilor caselor de brokeraj, anticipatele listari mari nu vor face decat sa creasca avantajul competitiv al BVB cu pietele vecine.

Pietele vecine, optiune pentru emitenti

"Listarea companiilor romanesti pe piete straine este o optiune. Exista interes din partea unor companii romanesti pentru listari externe (recent A&D Pharma a facut acest pas la bursa londoneza), dar nu cred ca acesta va fi un fenomen de masa, cel putin in viitorul apropiat", a spus Razvan Pasol. Totodata, acesta a subliniat faptul ca vizibilitatea unui emitent roman pe pietele externe va fi mult mai mica decat la BVB, iar conditiile de listare pe o Bursa dezvoltata sunt mult mai drastice. In ceea ce priveste bursele din Romania, si faptul ca BVB nu va mai fuziona cu Bursa din Sibiu, brokerii estimeaza ca pe termen scurt, concurenta celor doua piete va avea un efect pozitiv, insa, conform reprezentantilor SSIF, piata de capital din Romania este prea mica pentru a include doua burse. "In prima faza da, va avea un efect pozitiv prin crearea unor conditii (aplicatii) de tranzactionare mai performante, dar in viitor cred ca se va impune totusi BVB", a precizat Fulea.

Bursa a mers conform estimarilor

La inceputul anului, brokerii estimau o crestere a indicelui BET cu 30%, iar din cele mai multe puncte de vedere, 2006 a fost un an bun pentru Bursa si pentru investitori. Indicele BET evolueaza conform estimarilor, astfel ca in acest moment, cresterea inregistrata de indicele celor mai lichide 10 companii este de peste 27%.

Si indicele BET-C merge spre o crestere de aproximativ 40%, avand in vedere ca in acest moment are un avans de 31% fata de inceputul anului. In prezent piata este in plina crestere, iar indicele BET-FI, al societatilor de investitii financiare, atinge maxime dupa maxime. La 1 noiembrie, BET-FI avea un avans de 26,46% fata de inceputul anului, ajungand la 60.181,199 puncte. In sedinta de ieri indicele BET-FI a ajuns la o crestere de 33,5% fata de valoarea inregistrata la inceputul anului. Pana acum capitalizarea bursiera a ajuns la circa 77 miliarde de lei, fata de 56,07 miliarde lei inregistrata la finalul anului 2005.