Bugetul statului e mai bogat. Nu o spun doar politicienii care se folosesc zi de zi de cresterea "accentuata" a veniturilor la punga tarii in sloganele electorale. Acest fapt este confirmat de executiile bugetare pe ultimele luni si de rectificarile bugetare facute in ultima perioada. Guvernantii pun asadar aceasta realizare pe seama cresterii economice semnificative, inregistrata de tara noastra, si pe seama unei mai bune colectari a taxelor si contributiilor, lasand la coada "sarcina fiscala" ce apasa tot mai greu pe umerii intreprinzatorilor. Acestia se plang, dar se pare ca nimeni nu-i aude.

Potrivit executiei bugetului general consolidat al statului, pe primele noua luni ale acestui an, in punga tarii au intrat 509.106,3 miliarde de lei, cheltuielile fiind insa cu peste 5.881 miliarde mai mari. Nu doar "per total" s-a inregistrat deficit bugetar, in aceeasi situatie, aflandu-se bugetul asigurarilor sociale de stat (- 3.712,8 miliarde de lei) si fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (- 2.538,1 miliarde de lei). Autoritatile se declara insa multumite de cifrele prezentate, cresterea veniturilor fata de aceeasi perioada a anului trecut punand-o pe seama evolutiilor economice favorabile si a imbunatatirii gradului de colectare. Nu se omite nici influenta pozitiva pe care au avut-o diversele modificari legislative in domeniul fiscalitatii.

Fata de estimarile anuale, veniturile colectate la bugetul general consolidat in primele noua luni ale anului 2004 reprezinta 74,5%. In cadrul acestora, veniturile fiscale, compuse din impozite directe in proportie de 57% si din impozite indirecte, reprezentand 43%, s-au majorat cu 0,9 puncte procentuale, ca pondere in produsul intern brut.

In aceste conditii, evolutia din ultimele noua luni a veniturilor fiscale arata clar ca cei mai multi bani se aduna de la intreprinzatori, care sunt cotizantii cei mai importanti. Astfel, volumul incasarilor din impozitul pe profit, in suma de 46.636 miliarde de lei, a crescut in primele noua luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a lui 2003, cu 52,2%. "Sporul important de venituri s-a datorat in principal cresterii economice", spun reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, "precum si majorarii cotei de impozitare, aferente activitatii de export, de la 12,5% la 25%". Un impozit dublu, asadar, in carca exportatorilor aduce venituri semnificative la buget. Sarcina fiscala mare ce apasa pe umerii intreprinzatorilor este "umflata" si de alte taxe si contributii pe care acestia trebuie sa le plateasca statului. Taxa pe valoarea adaugata realizata in aceeasi perioada, spre exemplu, a crescut cu 24%, ajungand pana la 120.322,9 miliarde de lei. In acelasi timp, veniturile din accize au depasit valoarea de 57.000 miliarde de lei, inregistrandu-se si in acest caz o crestere de peste 36 %. Faptul e pus in primul rand pe seama majorarii cursului leu/euro, cu 12,7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2003, abia pe locul doi situandu-se majorarea accizelor la produsele petroliere, tutun, alcool etilic si bauturi alcoolice, precum si impunerea obligativitatii platii accizelor la uleiurile minerale inainte de livrarea acestora.

Daca veniturile sunt mai mari fata de anul trecut, si cheltuielile sunt din pacate mai ridicate in primele noua luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului 2003. Astfel, s-a cheltuit pana la sfarsitul lunii septembrie cu 9,4% mai mult, reprezentand peste 71% din estimarile anuale.

Cum incasarile din privatizare se folosesc in continuare pentru rascumpararea datoriei publice interne, iar costurile datoriei guvernamentale externe s-au redus, a fost posibila o diminuare cu 3,3 puncte procentuale a ponderii cheltuielilor cu dobanzile in totalul cheltuielilor bugetare. Datorita acestui fapt, cheltuielile primare au inregistrat o crestere de 27,4%, ponderea acestora in PIB majorandu-se cu 1,1 puncte procentuale.