In tarile cu un mediu financiar mai dezvoltat decat in Romania, imprumuturile de studii constituie un produs important pentru banci si alte societati de credit. In Romania fenomenul nu a cunoscut, cel putin pana acum, o evolutie similara. Imprumuturi dedicate studentilor putem gasi doar la cateva banci si in conditii destul de greu de indeplinit de catre un tanar invatacel fara un venit stabil.

Daca in Marea Britanie, spre exemplu, exista pliante, reclame si site-uri dedicate promovarii acestui tip de produs, in Romania creditele pentru studenti sunt mai degraba necunoscute. Portale dedicate explica studentilor englezi si americani ce este un credit si cum poate fi el accesat.

In Romania promovarea acestor produse este precara, mai ales datorita numarului mic de clienti care aplica pentru un imprumut de studii. Mai mult de atat, bancile din Romania nu acorda credite pentru studii in acceptiunea occidentala a cuvantului. Un student nu poate accesa, in momentul intrarii la facultate, un credit, pentru a-l plati mai apoi dupa ce termina studiile. Totusi, stiati sau nu, exista si in Romania banci care acorda imprumuturi pentru plata studiilor, a burselor sau pentru achizitionarea de materiale didactice, din pacate insa o fac mai mult sub forma unor credite de uz personal. Printre ele, cele mai importante doua banci locale: BCR si BRD si, respectiv, CEC. Singura dintre ele care ofera o perioada de gratie mai mare de un an este BRD.

Student Plus la BRD, perioada de gratie pana la doi ani

Banca al carei produs dedicat se apropie de standardele europene fara a excela insa este BRD. Acest lucru datorita faptului ca perioada de gratie poate ajunge pana la 2 ani. Mai precis, un an pentru o durata a studiilor mai mica de un an si respectiv doi ani pentru o perioada de studiu mai mare de 1 an. Perfect pentru un curs de master, dar nu si pentru cursuri universitare, unde durata de studii nu este mai mica de trei-patru ani. Durata de acordare variaza de la 2 la 5 ani pentru sume cuprinse intre 250 si respectiv 10.000 de euro. Actele solicitate includ documente care atesta acceptarea imprumutatului la institutia de invatamant superior agreata de BRD si taxele aferente.

Oferind aceeasi perioada de gratie, "Creditul 10 este destinat cheltuielilor 'studentesti>> ocazionate de derularea studiilor: computer, cursuri suplimentare, carti, distractie etc, fara justificarea destinatiei", potrivit datelor furnizate de banca. Puteti obtine intre 500 si 1000 de euro cu mentiunea ca trebuie prezentat un document care sa ateste acceptarea imprumutatului in unul din ultimii 2 ani de studii sau intr-un program de studii post-universitare la o universitate selectata de BRD.

Doua produse de la BCR

Banca Comerciala Romana ataca segmentul creditelor dedicate studentilor cu doua produse: unul dedicat platii scolarizarii si cheltuielilor de intretinere si un altul pentru plata costurilor in vederea participarii la simpozioane sau colocvii. Principala calitate a acestora: se iau in considerare si veniturile familiei. Primul dintre ele, Academic Extra, se acorda prin virament in contul institutiei de invatamant si vizeaza plata a pana la 50% din costul scolarizarii.

Functioneaza mai degraba pentru plata unor studii in strainatate, avand in vedere ca nu exista o perioada de gratie semnificativa. Imprumutul se acorda atat in lei cat si in valuta cu o valoare maxima de 30.000 euro sau echivalent in lei. Termenul maxim de acordare este de 10 ani, iar banca nu solicita avans. Dobanda pentru lei variaza, in functie de termenul de rambursare, de la 14% fixa si 15% variabila pentru un an la 16,5% variabila si 12,5% revizuibila pentru o perioada intre 5 si 10 ani.

Eurodobanda este variabila cu o valoare de 13,25% pentru o perioada de maximum un an si 14,25% pentru mai mult de 12 luni. Capacitatea de rambursare se determina pe baza veniturilor nete lunare certe realizate de catre solicitant si coplatitori, daca este cazul, din salarii, pensii, venituri provenite din contracte de inchiriere, dividende, venituri realizate in strainatate, din activitati independente, din depozite si dobanzi bonificate la aceste depozite sau orice alte surse de venit dovedite prin documente legale.

Banca nu solicita garantii iar documentatia ceruta este aceeasi ca la un credit de uz personal. Colocviu Extra se adreseaza studentilor care doresc sa contracteze un credit pentru a plati costurile unor colocvii sau simpozioane. Se acorda pe o perioada de maximum cinci ani la o suma maxima de 10.000 euro. Dobanda fixa la lei pentru o perioada intre 1 si 5 ani este de 14,5% iar variabila de 17,5%. La euro dobanda variabila este de 14,25%.

In plus fata de creditul pentru plata studiilor banca solicita o invitatie nominala din partea organizatorilor simpozionului.

Credit de la Alpha Bank doar cu "acordul parintilor"

In portofoliul de produse oferite de Alpha Bank se regasesc si creditele pentru studii, acestea putand fi utilizate pentru plata taxelor scolare (facultate, mastere, burse). Initial persoana careia ii este acordat creditul este parintele, cu posibilitatea ca in timp, prin novatie, contractul sa fie transferat pe numele copilului.

Suma ce poate fi imprumutata este cuprinsa intre 5000 si 20 000 euro, creditul fiind acordat in lei, euro sau dolari.

Perioada de rambursare este de pana la 15 ani, cu o dobanda anuala pentru creditele in euro de 9.25%, iar garantiile sunt foarte flexibile - co-debitor, girant sau ipoteca (pentru creditele a caror valoare depaseste 10000 Euro). Pentru acest credit nu se percepe un comision anual.

Alternative "viabile"

Fara a le promova sub denumirea de " credite pentru studii" majoritatea bancilor din Romania ofera finantari pentru uz personal. Potrivit reprezentantilor multora dintre ele aceste credite se muleaza "perfect" pe necesitatile tinerilor cu mentiunea ca acestia trebuie sa aiba un venit stabil. Solutia este deci unica: lucrati in timpul facultatii.

De la gradinita la doctorat prin CEC

Casa de Economii si Consemnatiuni ofera un credit de studii caracterizat printr-o particularitate: "CEC ofera posibilitatea finantarii taxelor pentru studii prescolare, scolare, liceale, universitare si postuniversitare, indiferent de persoana care are nevoie de sprijin, fie ca este vorba de solicitantul creditului, de membrii familiei sale sau de alte persoane", suna prezentarea produsului.

Din start deci avem de-a face, practic, cu un credit de uz personal, accesibil mai degraba pentru parinti decat pentru studenti. Creditul se adreseaza si " studentilor" mai putin silitori avand in vedere ca varsta maxima la data stabilita pentru rambursare integrala merge pana la 85 de ani. Totusi, CEC ofera o perioada de gratie de pana la 360 de zile pentru o durata maxima a rambursarii de cinci ani. Banca nu cere avans, giranti si nici justificari. La calculul venitului net se pot lua in considerare toate veniturile certe, cu caracter permanent pe toata durata de creditare, ale familiei. Dobanda variabila este de 15%.