Industria medicamentelor a crescut in primul trimestru cu 12 procente, ajungand la venituri de peste 350 milioane de euro.

In acelasi timp, au avut cateva modificari in clasamentul celor mai puternice companii de profil din Romania, conform raportului prezentat de compania de cercetare a pietei Cegedim.

Astfel, GlaxoSmithKline (GSK) si Hoffmann La Roche si-au consolidat primele doua pozitii in top, cu vanzari de 30,04 milioane de euro, respectiv de 24,3 mil. euro. Grupul elvetian Novartis a coborat un loc in acest top al companiilor farmaceutice pana pe 4.

Este de remarcat ca in acest top 10 se afla si trei producatori, restul fiind importatori. Astfel, Zentiva, Terapia si Antibiotice Iasi reprezinta trei dintre cei mai importanti jucatori din clasament.

Piata de retail a crescut mai puternic (16,4%), iar cea de spital a scazut usor (- 2,2%). Pe segmente, produsele cu prescriptie medicala au crescut aproape de valoarea inregistrata de retail (15,7%), dar cele fara prescriptie medicala au obtinut cea mai buna evolutie ( 19,1%).

Pentru restul anului 2006 specialistii estimeaza ca se va mentine la nivelul ratei actuale de crestere la nivel global; ramane de urmarit daca � in conditiile in care ariile terapeutice evolueaza diferit, companiile sunt pozitionate in functie de portofoliu, iar concurenta se intensifica � sistemul public de sanatate va reusi, in urma unor semnale coerente sau incoerente, sa influenteze semnificativ ritmul actual de crestere.

Sectorul industriei farmaceutice din Romania este in plina expansiune, fapt ce a atras investiile straine ca un magnet. Perspectivele sunt pozitive, pe temen mediu asteptandu-se o dezvoltare ridicata a industriei farmaceutice, avand in vedere faptul ca in tara noastra consumul de medicamente pe cap de locuitor va creste odata cu cresterea nivelului de trai.

Anul trecut s-a integrat in trendul ascendent al pietei, segmentul de retail al farmaceuticelor inregistrand o crestere mai mare decat industria de profil.