"Suntem foarte pregatiti pentru vizita FMI. Dupa cum stiti, dincolo de votul unanim din board-ul FMI (privind aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv, n.r.), practic saptamana trecuta mesajul dat de cei care n-au influente politice, si anume de pietele financiare, pentru Romania a fost un mesaj extraordinar de puternic in aceasta perioada si favorabil", a spus Ponta.

El a mentionat ca subscrierile au totalizat 4,5 miliarde euro.

"Ministerul Finantelor a scos titluri de 1,5 miliarde. Acestea s-au subscris 4,5 miliarde, deci erau de trei ori mai multi bani decat am vrut noi sa imprumutam, si cu 5%, ceea ce Romania nu s-a imprumutat niciodata. Sper ca in acest an sa scadem chiar sub 5%, ceea ce ar fi o scadere realemente istorica pentru noi", a spus Ponta.

Ministerul Finantelor a atras 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la un randament de putin peste 5% pe an. Investitori din Marea Britanie, Austria si Germania au cumparat jumatate din obligatiuni, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.

FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului cu Romania

Ponta a reluat ideea ca Romania trebuie sa aiba si anul viitor un acord cu FMI si CE.

"Tot ceea ce am discutat cu FMI ramane valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu FMI, CE, pentru ca este pana la urma in interesul nostru", a spus Ponta.

O echipa de experti ai FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie pentru discutii cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale.

Echipa FMI va fi insotita de experti de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.