"Nu exclud posibilitatea ca unele regii de stat sa fie lasate sa intre in faliment", a spus Traian Basescu, la RRA, refuzand sa dea exemple de astfel de companii.

El a precizat ca nu s-at stabilit inca o lista cu astfel de companii.

  • De ce s-a ajuns la aceasta situatie?

"Nu s-a stabilit inca o lista, dar Guvernul, neavand posibilitatea sa plateaca datoriile acestor regii, va trebui sa creeze posibilitatea ca firmele creditoare sa vina la masa credala si din vanzarea activelor companiilor de stat sa-si acopere datoriile", a spus seful statului.

El a subliniat ca acest proces va aparea cu certitudine.

"Nu mai putem tolera cangrene in economia romaneasca. Va ramane amintire faptul ca Guvernul scoate din dificultate orice companie", a spus Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca nu trebuie sa ne gandim la o companie cum este Calea Ferata, care are pierderi in toata Europa.

"Vor fi companii de stat care vor fi lasate sa intre in faliment. Politic, decizia e clara, nu mai finantam ineficienta", a subliniat seful statului, care a explicat ca finantarea se face cu bani de la pensionari, de la sanatate, si nu se face cu bani tipariti.

"Daca compania cu capital de stat nu-si plateste furnizorii, de unde sa luam bani? Acesti furnizori vor merge in instanta, vor cere falimentul companiilor si vor fi lasate sa intre in faliment", a spus Traian Basescu.

FMI a stabilit cu autoritatile romane un numar de 15 societati de stat care vor avea manageri privati, printre acestea numarandu-se cele mai mari companii care nu vor fi privatizate, a declarat luni Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania.