Compania PETROM, unul dintre principalii creditori ai RAFO, a contestat in instanta planul de reorganizare, reclamind faptul ca unii creditori au declarat sume de recuperat mai mari decit in realitate, influentind astfel votul creditorilor in favoarea reorganizarii, nu a falimentului. Informatia ne-a fost confirmata de directorul general al RAFO Onesti si de presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului, Mircea Ursache. Pina la ora inchiderii editiei, conducerea PETROM nu a facut nici o precizare oficiala.
Directorul general al RAFO Onesti, Paul Ivascu, a confirmat ieri ca PETROM a contestat planul de reorganizare judiciara a RAFO Onesti, mai precis valoarea datoriilor declarate de alti creditori ai rafinariei. "Este o actiune depusa la tribunal, cred ca acum doua-trei saptamini. In principal, contesta creanta declarata de Faber, unul dintre principalii creditori. Este un creditor si isi poate spune parerea", ne-a declarat Ivascu. Directorul RAFO crede ca demersul este tardiv deoarece planul de reorganizare se aplica deja, iar PETROM avea cunostinta despre el din primavara lui 2004. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a precizat ca PETROM poate lua decizia de a contesta planul de reorganizare deoarece procesul de preluare a creantelor de catre institutia pe care o conduce nu s-a realizat. "In citeva zile ar urma sa perfectam contractele de cesiune de creanta, in baza actului normativ aprobat de guvern", sustine Ursache.

Pe ultima suta de metri, guvernul condus de Adrian Nastase a aprobat un act normativ prin care a scapat RAFO de faliment. Conform ordonantei, datoriile pe care RAFO si Carom Onesti le aveau la bugetul de stat si la PETROM urmau sa fie preluate de AVAS si transformate in actiuni. Prin acest artificiu, la rafinaria Onesti, preluata in 2001 de Corneliu Iacobov, unul dintre fruntasii PSD Bacau, statul ar urma sa redevina actionar majoritar. Datoriile acumulate de RAFO si Carom catre stat, impreuna cu creanta PETROM, insumeaza aproximativ 18.000 de miliarde.