"Legea nu permitea ca economiile realizate sa fie varsate la buget, dar nici sa fie incluse in contul de profit, fiind alocate la fondul de rezerva, a carui destinatie este acoperirea unor eventuale pierderi viitoare. Astfel, bugetul a incasat zero lei din economia facuta cu salariile. Ba mai mult, prin taierea de 25% n-au mai fost virate la buget ca impozit pe venit si CAS-uri sume care echivaleaza cu plata a mii si mii de pensii", a precizat Vasilescu.

Intrebat daca salariile la nivelul BNR vor ramane reduse, Vasilescu a replicat: "Dar ce, suntem in Kafka?"

Surse oficiale declarasera pentru MEDIAFAX ca exista discutii la nivelul BNR daca salariile vor reveni la nivelul din iunie 2010, inainte de taierea cu 25%, sau vor fi majorate cu un procent inferior, cum se va intampla in cazul bugetarilor.

Legea de reducere a salariilor bugetarilor a prevazut si scaderea veniturilor angajatiilor din BNR. Initial, legea prevedea ca economiile obtinute sa se faca venit la bugetul de stat, dar dupa interventia Bancii Centrale Europene, care a atras atentia ca un astfel de mecanism ar echivala cu finantarea directa a bugetului de catre banca centrala, sumele rezultate din taierile de salarii de la BNR au fost virate in fondul de rezerva.

Astfel, statul nu a incasat niciun leu din economiile realizate si mai mult a avut venituri nerealizate din impozitul pe venit si CAS-urile aferente sumelor cu care s-au redus salariile.