Moneda unica europeana a incheiat o saptamana atipica, reusind sa obtina o apreciere de 2,5% fata de leu. Simultan, dolarul a crescut cu 3,7%.

Cererea mare de euro a survenit imediat dupa decizia Bancii Centrale de a reduce dobanzile la care atragea lichiditatile bancilor.

Astfel, dobanda de politica monetara (pentru plasamentele la 1 si 3 luni) a scazut de la 8,5% la 7,5% iar dobanda la facilitatea de depozit (plasamente la o zi) a scazut de la 4% la 1%.

Intr-o prima ipoteza, miscarea de la sfarsitul saptamanii poate fi pusa pe seama fondurilor speculative, care vizau cu precadere facilitatea de depozit a BNR. Cum randamentul a coborat sub dobanzile overnight in SUA (3,75%) si UE (2%), acestea gasesc mai putine motive de a veni in Romania, singurul argument fiind acum continuarea tendintei de scadere a cursului leu-euro.

Este posibil sa fie vorba si de o interventie a BNR in postura de cumparator pentru a imprima un anumit trend in piata.

In opinia noastra, deprecierea leului nu se va opri, dar isi va reduce din amplitudine in perioada urmatoare.

In ceea ce priveste raportul euro-dolar, acesta a scazut de la 1,222 la 1,221, in urma unei noi majorari a dobanzilor in SUA.

Plasamentele denominate in dolari sunt avantajate net fata de cele in euro, dobanzile fiind in prezent aproape duble.

Pe piata romaneasca evolutia cursului leu-dolar depinde de modul in care se vor desfasura ostilitatile in piata internationala in ceea ce priveste raportul euro-dolar.

Este insa posibil ca o parte din banci sa creasca corespunzator dobanzile la creditele in dolari (nivelul acesora este legat de Libor) si sa majoreze usor nivelul dobanzilor la termen pentru depozitele in moneda americana.