Retailerul si distribuitorul de echipamente IT Flamingo va demara saptamana viitoare procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti printr-o oferta publica initiala de actiuni (IPO), a carei valoare ar putea depasi 10 milioane de euro, conform unor surse din piata de capital.

Pretul la care compania isi va vinde actiunile va fi stabilit tocmai la finalul perioadei de desfasurare a ofertei, in functie de cererile de subscriere pe care compania le va primi.

Stabilirea pretului din oferta in functie de cererea de actiuni reprezinta o premiera pentru piata romaneasca, fiind asemanatoare cu modalitatea prin care Google, compania care administreaza motorul de cautare pe Internet cu acelasi nume, s-a listat anul trecut pe piata americana NASDAQ.
Flamingo va lansa la vanzare 17 milioane de actiuni noi cu o valoare nominala de 1.000 de lei. Actiunile oferite investitorilor de la Bursa reprezinta 20% din nivelul la care va ajunge capitalul social in cazul in care intreaga oferta va fi subscrisa.

Oferta de vanzare urmeaza sa fie intermediata de un sindicat format din ING Securities si Raiffeisen Capital & Investment, societatile de intermediere bursiere ale ING Bank si Raiffeisen Bank, si ar urma sa fie demarata pe data de 15 iunie si sa se incheie pe 22 iunie.

Anuntul oficial privind demararea ofertei urmeaza sa fie facut in cursul acestei saptamani.
Reprezentantii Flamingo nu au dorit sa comenteze aceste informatii. Reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nu permit companiei sa faca publicitate ofertei inainte de aprobarea prospectului final de catre CNVM.

Cele doua societati de brokeraj care vor intermedia oferta au realizat deja un prospect preliminar pe care l-au prezentat saptamana trecuta mai multor potentiali investitori.

Investitorii care vor subscrie in cadrul ofertei vor declara pretul maxim pe care sunt dispusi sa il plateasca. Actiunile vor fi distribuite investitorilor care ofera cel mai mare pret pe actiune, in ordine descrescatoare. Investitorii urmeaza insa sa intre in posesia actiunilor la acelasi pret final, chiar daca au oferit mai mult. Cu alte cuvinte, compania va ordona ofertele in ordine descrescatoare si va aduna de sus in jos numarul de actiuni cerute pana va ajunge la numarul de actiuni dorit. In plus, compania intentioneaza sa stabileasca un nivel al pretului care sa permita ca oferta sa fie suprasubscrisa pentru a facilita cresterea pretului si a lichiditatii dupa listarea pe Bursa.

Flamingo a obtinut deja acordul de principiu privind listarea la Bursa de Valori. Prospectul preliminar precizeaza ca in mod normal formalitatile legate de listarea la Bursa dureaza 30 de zile de la incheierea ofertei.

Proiectele Flamingo pentru urmatorii ani prevad dezvoltarea activitatii de retail si distributie pe piata romaneasca si extinderea in Serbia, Bulgaria si Croatia. Extinderea presupune investitii in valoare de aproximativ 25 milioane de euro, o parte urmand sa provina din sumele atrase de pe Bursa.

Listarea Flamingo reprezinta a doua oferta publica initiala derulata in acest an dupa oferta derulata de producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud. La finalul anului trecut a mai avut loc o astfel de oferta, cea a societatii de intermediere Bursiera SSIF Broker din Cluj-Napoca.

Vrancart a strans de pe Bursa 4,8 milioane de euro, in timp ce valoarea ofertei Broker s-a ridicat la 2,3 milioane de euro.

Flamingo a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 60 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior. Profitul companiei a crescut cu 26% in euro pana la 3,65 milioane de euro. La finalul anului trecut, valoarea capitalurilor proprii ale companiei se ridica la 8,87 milioane de euro. Rezultatele companei pe primul trimestru nu au fost facute publice.

Comparand raportul dintre rezultatele financiare ale Flamingo si cele ale unor companii deja listate pe Bursa, pretul la care se va incheia oferta s-ar putea situa intre 15.000 si 25.000 lei/actiune, ceea ce echivaleaza cu o valoare totala a fondurilor atrase de companie cuprinsa intre 7 si 12 milioane de euro.
Presupunand ca Flamingo isi va mentine profitul de anul trecut, un pret de 20.000 lei/actiune ar insemna un indicator PER (pret/profit) de 11, nivel in jurul caruia se afla multe dintre companiile listate pe piata. La acest pret, capitalizarea bursiera ar fi de 2,4 ori mai mare decat valoarea contabila, insa a inregistrat rentabilitati ridicate ale capitalurilor proprii (ROE), raportul dintre profitul net si capitalurile proprii depasind 40% anul trecut.

Lansarea ofertei de actiuni vine intr-un moment nu foarte prielnic pentru piata de capital, cotatiile majoritatii actiunilor inregistrand scaderi insemnate in ultimele trei luni, conditii in care interesul investitorilor pentru plasamente in actiuni s-a diminuat simtitor.
Succesul listarii Broker, unde investitorii care au subscris in cadrul ofertei si-au putut tripla banii in cateva luni si activitatea redusa din ultimele saptamani de la Bursa ar putea face, pe de alta parte, ca oferta Flamingo sa para o buna oportunitate de castig in ochii investitorilor, iar compania ar putea sa obtina astfel un pret mai mare pentru actiunile oferite.

Flamingo Computers anuntase inca de acum doi ani ca intentioneaza sa se liseze pe Bursa. Dragos Simion a fost adus atunci special in pozitia de CEO (chief executive officer) pentru a pregati listarea. El venise de pe o pozitie similara la Quadrant Asset Management, societate de administrare a fondurilor de investitii, iar mandatul sau se incheie anul viitor, dar exista posibilitatea de prelungire a contractului.
La sfarsitul anul trecut, compania estima ca va incasa intre 5 si 10 milioane de dolari (3,7-7,4 milioane de euro) in urma listarii. Aceasta estimare a crescut usor la inceputul acestui an, dupa ce Flamingo a anuntat rezultatele financiare pe anul trecut.

In vederea listarii compania a trecut printr-un proces de audit, realizat de PriceWaterhouseCoopers, care a durat 5 luni. De asemenea, grupul si-a modificat si structura grupului de firme care va face obiectul ofertei publice. Divizia Flamingo International a devenit holding, fiind asadar desemnata drept firma care va face majorarea de capital. Aceasta divizie detine integral cele doua companii care fac afaceri in Romania, respectiv Flamingo Computers pentru retail si Flamingo Distribution Center pentru activitatea de distributie.

Flamingo este prima companie autohtona din domeniul retailului IT&C care a deschis magazine peste hotare, respectiv la Belgrad si Sofia. De asemenea, este prima care a promovat conceptul de casa digitala, in care toate echipamentele sunt interconectate (digital home). Compania pregateste inaugurarea unui nou lat retail specializat, "Future Shop", care va vinde echipamente electronice portabile.

Flamingo a facut pe parcursul saptamanii trecute mai multe anunturi legate de strategia de crestere pe care o va adopta in perioada urmatoare.
Vineri, compania a anuntat ca se va concentra si mai mult pe conceptul de "casa digitala" ca element al strategiei sale, in cadrul unor parteneriate semnate recent cu provider-ul american de solutii digitale Pinnacle Systems si cu gigantul japonez Sony, pentru distributia produselor si tehnologiilor celor doua companii in reteaua proprie de magazine de retail.

La inceputul saptamanii Flamingo anuntase ca a incheiat un parteneriat cu gigantul american IBM pentru distribuirea produselor acestuia in cadrul retelei de magazine a companiei.

Flamingo si-a inceput activitatea in 1994, intr-un apartament de bloc. Grupul este detinut in totalitate de cetateni romani. Presedintele consiliului de administratie, Dragos Daniel Cinca, controleaza aproximativ 80% din actiuni, iar restul de 20% se afla in posesia a 80 de persoane fizice.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.