Sistemul energetic national (SEN) este integrat deja in UE - sustine ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, care si-a prezentat bilantul in cei patru ani de activitate, vineri la Hidrocentrala de la Lotru.

Integrarea SEN in sistemul electroenergetic european ne-a costat, numai in perioada 2001-2004, peste trei miliarde de euro, bani necesari modernizarii si retehnologizarii. Potrivit lui Popescu, pana in anul 2012, valoarea totala a investitiilor va fi de peste 10 miliarde de euro, bani necesari deoarece, din 2007, ne vom afla sub limita necesarului de energie si orice sincopa poate pune in pericol sistemul energetic national. Cea mai mare parte din cele trei miliarde investite in ultima perioada a fost inghitita de centralele termoeletrice - aproximativ 600 milioane euro -, bani care vor fi recuperati din tarife. Mai ales acum, cand s-au incheiat negocierile la capitolul "Mediu", suntem obligati sa reducem cat mai mult poluarea din termocentrale, dar si din celelalte sectoare cu grad mare de emisii de noxe. Banii care se vor investi vor fi recuperati intr-un termen nu prea mare, prin cresterea tarifelor, adica tot populatia va plati. Astfel, vom pasi in anul viitor cu noi majorari de tarife la energie electrica, termica si poate si la gaze. Cea mai mare crestere a tarifelor se va inregistra la energia electrica. Daca ultima majorare a fost de 7,8% la 1 iulie 2004, se vehiculeaza ca acum cresterea ar putea fi mai mare, tinand cont de privatizarile filialelor Electrica, dar si de noua metodologie de calcul a tarifelor la energie, care presupune recunoasterea unei rate de remunerare a capitalului investit. Totodata, tarifele se vor majora treptat, pana in 2007, pentru alinierea la standardele europene. Din aceasta cauza, pretul energiei in urmatorii patru ani va creste cu circa 12%. Si nu este singurul motiv de crestere a tarifelor. Potrivit angajamentelor luate in fata organismelor financiare internationale, tarifele la energie trebuie ajustate de doua ori pe an, pentru a acoperi costurile care vor creste ca urmare a majorarii tarifelor la combustibili si a remunerarii investitiilor.

Presedintele ANRE, Jean Constantinescu, a precizat, la Lotru, ca, din 15 decembrie, se va anunta procentul de majorare pentru energia electrica, care dupa parerea analistilor nu va fi mai mic decat cel din iulie. Pe de alta parte, in ultimele zile am avut parte de un curs valutar de exceptie. Euro si dolarul au luat-o in jos de-a binelea, dar pe piata nu se vede o scadere a preturilor. De fiecare data cand euro si dolarul cresteau, preturile erau majorate, insa la descrestere tactica nu se mai aplica. Chiar si pretul carburantilor la pompa trebuia ajustat (daca la inceputul lui octombrie a fost majorat, normal ar fi sa scada acum). Insa, potrivit ministrului economiei si comertului, pretul la benzina si motorina va scadea numai daca cotatia titeiului va ajunge sub 40 de dolari.