In intervalul iunie 2007-iunie 2008, castigul salarial mediu net avansase intr-un ritm mai lent, de 24,4%.
Fata de iunie, castigul salarial mediu net a crescut in iulie cu 35 lei (2,75%).

Castigul salarial mediu brut a fost in iulie de 1.769 lei (494 euro), cu 1,8% mai mare decat in luna precedenta.

Ritmul anual de crestere a salariilor a fost, astfel, semnificativ peste cel al productivitatii muncii, de 9,3% in primele sase luni ale acestui an in sectorul industrial.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 15,4% in iulie 2008 fata de a saptea luna a anului trecut.

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumparare cu 24,8% mai mare in iulie, mai arata datele INS.

In iulie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in sectoarele de intermedieri financiare (3.214 lei, 898 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (732 lei, 205 euro).

Comparativ cu luna iunie, salariul mediu net a crescut in iulie in majoritatea activitatilor economice.
Cele mai mari cresteri salariale din iulie au forst inregistrate in industria mijloacelor de transport rutier, de 17,5% fata de luna anterioara, fabricarea produselor din tutun (13,3%), activitati de asigurari si ale caselor de pensii cu exceptia celor din sistemul public (12,4%), industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (11,4%) si edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti (10%).

Scaderi ale castigului mediu net au fost inregistrate in iulie in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, de 13,9% in medie, sanatate si asistenta sociala (7,9%), invatamant (2,1%), posta, intermedieri financiare si industria metalurgica (sub 2%).