In general, pasionatii de condus si de masini sport prefera fara sa stea pe ganduri cutiile manuale, pentru ca iti lasa placerea sa exploatezi altfel masina si motorul acesteia. Cei mai comozi nici nu concep sa se desparta de o cutie automata care ii scuteste de efortul de a lucra cu ambreiajul si de a schimba vitezele. Avantaje exista si de o parte si de alta, dar - cum am spus - e vorba de preferinte personale si de posibilitati. Alegi ce iti place si ce iti permiti.



In Europa insa e altceva. Transmisiile se aleg in functie de mai multe aspecte, nu doar in functie de preferinte personale. In primul rand, masinile echipate cu cutii de viteze automate sunt mai scumpe, iar in al doilea rand consumul de combustibil este mai mare.

Sa luam un exemplu:
Un VW Passat Sportline cu motor turbo pe benzina, de 2 litri FSI (200 CP) echipat cu transmisie manuala cu 6 trepte costa 26.190 euro (TVA inclus). Masina are un consum mediu de 8,2 litri/100 km.
Daca luam aceeasi masina, dar cu o cutie automata cu 6 trepte, pretul este de 28.305 euro (TVA inclus), iar consumul mediu ajunge la 8,7 litri/100 km.


Deci, ce alegi si de ce?