Auto din Romania (APIA), in primele patru luni ale anului 2008 inmatricularile de autoturisme rulate aproape ca s-au dublat, pana la 58.103 unitati, fata de 20.409 unitati in perioada similara a anului 2007. Specialistii din piata considera ca piata auto second-hand se va echilibra, dupa reculul de anul trecut datorat introducerii taxei de prima inmatriculare. "Trendul general al pietei auto second-hand este de relativa crestere fata de 2007, s-a trecut de socul taxei de prima inmatriculare care a impins consumatorii spre autoturismele noi si a redus vanzarile de vehicule rulate", a declarat Liviu Dobrin, directorul parcului de autovehicule rulate Autovit.

In opinia acestuia, in acest an piata auto second-hand se va reechilibra, pe fondul eliminarii primei formule a taxei de prima inmatriculare, iar discrepanta dintre vanzarile de autoturisme noi si cele rulate se va reduce. "Exista o discrepanta intre vanzarile de automobile noi si cele rulate, anul trecut au fost vandute de trei ori mai multe masini noi", spune Dobrin, precizand ca si actuala formula a taxei de prima inmatriculare ar putea fi eliminata pana in toamna acestui an, ceea ce ar spori avansul pietei auto second-hand.

Daca anul trecut raportul dintre automobilele noi si cele second-hand vandute era de 3 la 1, pentru sfarsitul acestui an Liviu Dobrin anticipeaza reducerea raportului la 1 la 1, scenariu plauzibil, de altfel, in conditiile in care la finele primelor patru luni ale anului 2008 raportul era undeva la 1 la 2, adica 110.839 masini noi vandute, fata de 58.103 second-hand. "Raportul dintre automobilele noi si cele rulate vandute anul trecut a fost unul nenatural, in conditiile in care vanzarile auto noi alimenteaza piata auto second-hand. O piata cu putere de cumparare scazuta, cum este piata romaneasca, este interesata de recuperarea banilor dati pe masinile noi, or, aceasta situatie nu se regaseste inca la noi", a explicat directorul Autovit.