Dupa algoritmul Costica Costanda, astazi, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti se pune la cale o noua afacere imobiliara. Este vorba despre afacerea "Parcul Tineretului-Micsunescu", trasa la indigo dupa escrocheria cu terenurile din Parcul Bordei. De aceasta data, vizat este Parcul Tineretului, iar samsarul imobiliar este o femeie, Marioara Micsunescu. O afacerista cunoscuta pentru tranzactiile cu terenuri din zona fostului lac Vacaresti, favorita a tuturor primarilor Sectorului 4.

Astazi, consilierii generali se pregatesc sa-i ofere Marioarei Micsunescu peste doua hectare de teren din Parcul Tineretului. Micsunescu a cumparat drepturile litigioase asupra unor terenuri de la mai multi oameni din sectorul 4. Apoi, cu sprijinul unor functionari si al unor magistrati, a comasat terenurile respective iar suprafata obtinuta, de peste doua hectare, prin complicitatile acelorasi personaje, a fost mutata intr-o zona extrem de scumpa, la marginea parcului Tineretului dinspre Calea Vacaresti. Practic, Marioara Micsunescu va intra in posesia unei bucati uriase de teren in parcul Tineretului pe care, conform unor surse, urmeaza sa ridice un ansamblu rezidential de lux. De remarcat este ca Marioara Micsunescu a obtinut terenurile folosind metoda de succes a omului de afaceri Costica Costanda.

Afacerea Tineretului-Micsunescu a mai fost pusa pe ordinea de zi a sedintei CGMB acum mai bine de un an, pe 31 martie 2007. La fel ca atunci, si astazi figureaza acelasi "Proiect de hotarare privind aprobarea schimbului de proprietati intre terenul proprietatea doamnei Micsunescu Marioara in suprafata de 20.107 mp si un teren apartinand municipiului Bucuresti in suprafata de 20.107 mp". Practic, asa cum spuneam, Videanu ii da Marioarei Micsunescu terenuri care nu au fost revendicate pana in prezent, dar care nici nu apartin statului sau Primariei. Suprafetele se afla intr-o zona extrem de profitabila si anume in marginea Parcului Tineretului.

Expunere de motive mincinoasa

Toata afacerea este justificata prin nevoia de a proteja parcele din centrul Parcului Tineretului unde Marioara Micsunescu ar avea terenuri de recuperat. Asta, desi in acel loc nimeni nu a fost pus in posesie. In schimb, zeci de fosti proprietari care au avut terenuri langa parc asteapta si acum sa fie pusi in posesie, chiar in zona unde i se ofera terenuri Marioarei Micsunescu.

Anul trecut, in "expunerea de motive", bazandu-se pe rapoarte de specialitate intocmite de Directia Urbanism si Amenajarea Teritoriului, condusa de controversatul Adrian Bold, arhitect sef al Bucurestilor, si de Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala, condusa de Cristina Setran, edilul Adriean Videanu scria: "Se precizeaza ca, potrivit PUZ (plan urbanistic zonal - n.r.) Parcul Tineretului a fost alocata o suprafata de aprox. 6,8 ha pentru relocarea terenurilor ce au fost retrocedate in interiorul parcului. Potrivit acestor prevederi urbanistice, dna Micsunescu Marioara, in calitate de proprietar al unor parcele de teren situate in interiorul parcului solicita un schimb intre terenurile detinute in proprietate si parcele de teren situate in zona alocata in acest scop. Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana face precizarea ca scoaterea proprietatilor din zona centrala a parcului si relocarea lor intr-o zona marginala este o solutie care conduce la eliminarea proprietatilor dispersate in parc si relocarea acestora intr-o forma compacta, intr-o zona apartinand municipiului Bucuresti, astfel incat functiunea parcului sa nu fie perturbata. Terenurile proprietatea doamnei Micsunescu Marioara situate in incinta Parcului Tineretului constituie terenuri dobandite in baza Legii nr.18/1991 si ulterior a unor contracte de vanzare-cumparare, asa cum au fost descrise in raportul de specialitate intocmit de Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala. (...) Se precizeaza de asemenea ca terenurile propuse la schimb au aceeasi valoare de circulatie".

Cel putin paragraful privind valoarea egala a terenurilor este mincinos, deoarece valoarea celor doua suprafete este net diferita: terenul situat in marginea parcului, spre intrarea dintre Calea Vacaresti, are o valoare de piata uriasa.