„Nici nu s-au linistit apele in jurul amanarii numirii senatoarei liberale Norica Nicolai ca ministru al justitiei, ca la scurt timp, inainte de publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene taberele politice din Romania sunt din nou divizate. Acum disputa se refera la inceperea urmaririi penale impotriva a opt actuali si fosti ministri suspectati de coruptie politica”, se arata in raportul fundatiei Konrad Adenauer din cadrul programului „Statul de drept in Europa de Sud-Est”.

In concluziile raportului se arata ca „2008 este un an cu mize mari pentru politicienii romani: in primul rand este un an electoral cu alegeri locale si parlamentare. De aceea rezultatul disputei este important nu numai pentru persoanele in cauza impotriva carora ar incepe urmarirea penala, ci si pentru partidele din care acestea fac parte”.

Raportul KAS atrage atentia ca intreaga taraganare a anchetarii fostilor ministri mai are o tinta: in august se incheie mandatul procurorului-sef DNA Daniel Morar si al adjunctului sau Doru Tulus. „Cei care critica pozitia guvernului in actuala disputa, printre care si fostul ministru Monica Macovei, vad in continuarea acestei dispute o incercare de a amana si bloca anchetele penale pana la numirea unui nou procuror sef. Si din acest motiv, spun observatorii straini, este important cine va ocupa postul de ministru al Justitiei, deoarece ministrul numeste procurorii”.

Romania ramane insa sub monitorizarea Comisiei Europene, iar raportul ce va fi prezentat in scurt timp „va arata ce concluzii trage Comisia Europeana din masinatiile politice actuale si din felul cum justitia romana trateaza cazurile de coruptie la nivel inalt”, se arata in studiu.

Conform NewsIn, Fundatia Konrad Adenauer este cea mai mare fundatie politica germana care promoveaza valorile democratiei si statului de drept, oferind expertiza si consultanta in reforma justitiei din Romania.