Prodi ceruse ieri votul de incredere in camera superioara a Parlamentului pentru a reduce disputele dintre cele noua partide ale coalitiei sale de centru-stanga. Guvernul a castigat votul din Senat cu 160 de voturi pentru fata de 158 impotriva. Un senator dintre cei 319 prezenti s-a abtinut. Daca ar fi pierdut votul, Prodi ar fi fost obligat sa demisioneze.

Unii senatori din coalitia lui Prodi nu au sustinut Guvernul care, pentru a supravietui, a trebuit sa conteze pe votul favorabil al celor cativa senatori numiti pe viata de presedinte pentru serviciile aduse statului. In Senat, Prodi are doar cu doi sustinatori mai mult decat opozitia. De cand a venit la putere, in mai 2006, Prodi a cerut votul de incredere de 24 de ori, pentru a pune capat neintelegerilor din propria coalitie.

Proiectul va trece acum in Camera Deputatilor, unde de asemenea trebuie sa fie votat pentru a deveni lege.
Decretul-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari a intrat in vigoare la 2 noiembrie, dupa adoptarea sa in Consiliul de Ministri, dar are nevoie de aprobarea ambelor Camere ale Parlamentului, informeaza NewsIn.

Decretul a fost adoptat, in urma presiunilor primarului Romei Walter Veltroni, dupa agresarea mortala a unei italience la sfarsitul lunii octombrie, atribuita unui rom roman. Incidentul a provocat tensiuni intre Roma si Bucuresti, iar Comisia Europeana a reamintit ca expulzarea unor straini cetateni UE nu poate fi decat "individuala" si trebuie "sa poata face obiectul unui recurs". In timp ce presa se astepta la expulzari in masa, numarul celor vizati este mai mic de 200, a declarat premierul Romano Prodi.