Serviciul de Informatii Externe a fost prins pe picior gresit in cazul Romulus Mailat. Beneficiind de un buget de zeci de milioane de euro si de un personal de cateva mii de persoane, principalul serviciu de informatii externe nu a putut sa anticipeze ca actele de furt si violenta comise de romanii plecati in Italia va amplifica o stare de nemultumire si respingere din partea italienilor care a culminat cu adoptarea unor legi de catre autoritatile italiene si cu manifestari rasiste la adresa miilor de romani aflati pe teritoriul Italiei.

Surse oficiale din Serviciul de Informatii Externe ne-au precizat ca "institutia nu are competente in cazuri de genul Nicolae Romulus Mailat, deoarece este vorba de o fapta de natura penala si nu de una care sa priveasca siguranta nationala a Romaniei. In cazul Mailat, problema este de competenta autoritatilor italiene care colaboreaza cu reprezentantii Ministerul Internelor si Reformei Administrative din Romania. "In mare parte, SIE ar putea sa aiba dreptate, numai ca in legea de organizare si functionare a SIE se specifica foarte clar ca aceasta institutie este "organul de stat specializat in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala si apararea Romaniei si a intereselor sale". Avand in vedere evolutia situatiei dupa fapta comisa de Mailat se poate vorbi despre afectarea intereselor Romanei si atunci se pune intrebarea daca SIE a anticipat aceasta evolutie care a aparut ca urmare a foarte multe acte de violenta comise de conationalii nostrii aflati in Italia.

O explicatie hilara

Reprezentantii SIE sustin ca nu desfasoara operatiuni operativ informative in statele aliate iar problema Mailat "are incidenta cu alte institutii care, printr-un reflex normal, au si reactionat. Este vorba de MIRA si MAE. "Explicatia celor din SIE ca nu desfasoara operatiuni operativ informative pe teritoriul unui stat aliat este hilara. Daca ar fi sa-i dam crezare, inseamna ca SIE ar trebui sa-si retraga toti spionii care ii are prin Europa. Lucru care i-ar obliga sa-si reduca efectivele, dar si bugetul. Este imposibil ca SIE sa nu desfasoare activitati in statele europene aliate. Spunem asta gandindu-ne ca sunt interese economice care implica siguranta nationala a Romaniei si este de competenta SIE sa verifice anumite persoane sau firme interesate sa investeasca in Romania.

Au existat informari

Surse oficiale din SIE au precizat pentru Ziarul ZIUA ca fapta comisa de Romulus Mailat nu este de compententa Serviciului. "Persoana respectiva a fost primita legal in Italia", ne-au precizat reprezentantii SIE, care au adaugat ca nu au atributii operative privind comunitatile romanesti aflate in diverse state europene. Aceasta nu exclude, in opinia SIE, faptul ca in anumite informari pe care institutia le-a trimis factorilor abilitati sa se regaseasca date si despre unele situatii sau evenimente in care sa fie implicati si cetateni romani aflati in afara granitelor. Reprezentatii SIE nu au vrut sa ne precizeze daca presedintele Basescu sau premierul Tariceanu au primit vreo informare despre situatia anumitor grupuri de cetateni romani aflati in Italia, inainte de fapta comisa de Mailat, dar au lasat sa se inteleaga ca Serviciul si-a facut datoria, conform legii. Din informatiile obtinute de Ziarul ZIUA, dupa fapta comisa de Romulus Mailat, conducerea SIE a avut unele discutii cu partenerii italieni. (D.D.)

Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului

"Nu putem raspunde in acest moment"

"In acest moment nu va putem raspunde daca SIE a transmis sau nu avertizari privind cresterea tensiunilor din Italia. Maine va putem oferi cu certitudine aceste informatii".

Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC

Vom cere convocarea conducerii SIE

PC solicita comisiei parlamentare pentru controlul SIE sa convoace conducerea SIE sa prezinte un raport privind masurile preventive intreprinse de acest serviciu in vederea evitarii crizei aparute intre statul italian si cel roman ca urmare a faptelor savarsite in Italia de catre cetateni romani. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a facut ieri aceste precizari, aratand ca grupurile parlamentare ale PC au depus in acest sens o solicitare Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, precum si Comisiei parlamentare SIE. "Vrem sa vedem cine se face vinovat de situatia actuala in care imaginea Romaniei este grav prejudiciata", a adaugat Bogdan Ciuca. (R.G.)