"Statele membre trebuie sa isi completeze cat mai repede cu putinta retelele zonelor naturale protejate pentru speciile de pasari migratoare si pe cale de disparitie, precum si retelele siturilor de importanta comunitara pentru a conserva flora si fauna. Aceasta obligatie este cruciala daca dorim sa atingem obiectivul stabilit de Uniunea Europeana, respectiv acela de a stopa fenomenul pierderii biodiversitatii pana in 2010", a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Potrivit directivei europene privind pasarile salbatice, statele membre UE sunt obligate sa stabileasca zone naturale protejate pentru conservarea biodiversitatii, in general, si a speciilor de pasari salbatice, in special. De asemenea, pasarile migratoare trebuie sa beneficieze de zone speciale pentru iarna si puncte de repaos pe rutele migratoare. Aceste obiective sunt duse la indeplinire in baza unor date viabile din punct de vedere stiintific.

Comisia foloseste totodata, cele mai bune informatii din ornitologie pentru a verifica daca statele membre isi duc la indeplinire obligatiile, mai precizeaza comunicatul CE.

Acest prim avertisment primit de Romania este consecinta faptului ca nu a reusit sa stabileasca nici zone speciale pentru pasarile salbatice si nici zone speciale pentru iarna si puncte de repaos pe rutele migratoare, se mai arata in documentul citat.