"Obiectivul meu principal la conducerea ministerului (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale-MADR-n.red) este evitarea clauzei si sunt optimist ca putem reusi. Daca nu credeam in aceasta posibilitate, nu acceptam aceasta functie", a declarat Dacian Ciolos, dupa cum informeaza NewsIn.

Noul ministru a precizat ca daca Romaniei i se aplica clauza de salvgardare, Ministerul Agriculturii trebuie sa-si asume vina ca nu a putut indeplini cerintele Comisiei Europene (CE).

"In aceasta situatie, pe care repet o putem evita, voi demite secretarii de stat din minister, pentru ca trebuie sa existe o asumare colectiva, o responsabilitate fata de neindeplinirea cerintelor europene. De acest lucru depinde si o buna relatie cu Comisia, pentru ca altfel nu mai avem credibilitate, daca nu ne asumam vina", a explicat Ciolos.

Totusi, Ciolos a subliniat ca termenul impus de Comisie pentru remedierea deficientelor la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), respectiv de 9 noiembrie, poate fi respectat.

"Si pana acum, ca subsecretar de stat, aveam in grija functionalitatea Agentiei de Plati. Voi trasa responsabilitati clare pentru a rezolva toate intarzierile", a declarat Ciolos.

Dincolo de evitarea clauzei, Ciolos a mentionat ca alte prioritati tin de fondurile europene pentru dezvoltare rurala sau de elaborarea politicilor sectoriale in agricultura.

Declaratiile politicianului survin, dupa ce, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a transmis, chiar in aceasta dimineata, presedintelui Traian Basescu nominalizarea lui Ciolos pentru functia de ministru al agriculturii, informeaza guvernul.