Botos a iesit la rampa dupa ce ziarul "Gandul" a aruncat la randul sau o informatie bomba pe piata, citand raportul inspectorilor CSM. Conform ziaristilor de la "Gandul", chiar a doua zi dupa inregistrarea Dosarului Vintu la DNA, in data de 24 octombrie 2005, cele noua volume ale dosarului au fost mutate in biroul lui Botos la solicitarea telefonica expresa a acestuia. Ulterior s-au facut nenumarate contorsiuni juridice pentru tergiversarea si musamalizarea dosarului, care a devenit o adevarata minge de ping-pong aruncata intre Directii. Miza marii manipulari a fost scaparea de puscarie a lui Sorin Ovidiu Vintu. Afacerea FNI, care l-a consacrat pe SOV, a determinat in mai 2000 debutul unui scandal gigantic, cu efecte sociale, economice si politice fara precedent in istoria recenta a Romaniei. Marele jaf a fost organizat cu aportul neprecupetit al unor cadre din servicii, conspirate sau nu, imprastiate atat in presa cat si in alte institutii, corupte pana in maduva oaselor. "Marele Smen" a saracit sute de mii de familii, imbogatindu-i insa pe Sorin Ovidiu Vintu & Comp.
FBI a cerut informatii cu privire la infractiunile de criminalitate organizata legate de celebrul Dosar Vintu. Botos, fostul procuror general confirma ceea ce presa, in mod special ziarul "Curentul" a mentionat inca din anul 2005, cu privire la ramificatiile internationale ale "grupului de crima organizata" coordonat de S.O.Vintu. Prabusirea FNI, in mai 2000, a fost inceputul unui scandal gigantic cu efecte sociale, economice si politice fara precedent in istoria recenta a Romaniei. Sute de mii de oameni au fost pagubiti, prin utilizarea unei scheme ingenioase de jaf care a implicat utilizarea unor tehnici de dezinformare si manipulare specifice structurilor specializate. Ulterior, pentru acoperirea faptasilor au fost activate retele din Justitie, Politie, institutii financiare, parlamentari, membri corupti ai unor grupuri de presa, sefi ai unor structuri informative ale Statului. SRI-ul in principal, datorita relatiei speciale dintre Radu Timofte si Vintu, dar si alte institutii au avut direct de-a face cu reteaua lui Vintu, ale carei aripi s-au intins si in afara granitelor Romaniei. Circuitul financiar creat si coordonat de acesta cu concursul brigazii sale care includea si peste 400 de cadre din serviciile de informatii, dintre care unii activi, a starnit o atentie mondiala, pe meridiane dintre cele mai diverse. De la Israel la Rusia si Statele Unite al Americii.
Epopeea Dosarului Vintu
Reizbucnirea scandalului Vintu pleaca de la o iesire publica a fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos, care incearca acum sa-si acopere urmele si complicitatea vinovata in musamalizarea Dosarului Vintu. Botos a sarit in sus ca urmare a unei dezvaluri bomba a ziarului "Gandul" care citeaza raportul inspectorilor CSM, potrivit caruia Botos a "confiscat" practic Dosarul Vintu, la el in birou, fapt fara precedent pentru normele judiciare. Conform cotidianului amintit, chiar a doua zi dupa inregistrarea Dosarului Vintu la DNA, in data de 24 octombrie 2005, cele noua volume ale dosarului au fost mutate in biroul lui Botos la solicitarea telefonica expresa a acestuia. Obiectul dosarului penal il constituie achizitionarea de actiuni emise de Industrial Export SA, la un pret supraevaluat, de catre Banca Agricola, precum si convertirea unui imprumut acordat de aceeasi banca catre Gelsor SA in actiuni supraevaluate ale respectivei societati. Cercetarile mai priveau si achizitionarea de actiuni SOV Invest in lipsa aprobarilor legale.
"Gandul" si-a intemeiat datele pe raportul inspectorilor CSM, care constituie deja obiectul unui dosar penal inregistrat la Parchetul Inaltei Curti.
Botos nu a infirmat dezvaluirea ziaristilor de la "Gandul" insa s-a lansat intr-o lunga divagatie preluata de agentiile de presa, care avea menirea sa arunce o perdea de fum asupra malversatiunilor comise in calitate de procuror general.
Minciunile lui Botos
Ilie Botos a negat ca dosarul lui Vintu ar fi stat in biroul sau doi ani, dar nu a infirmat ca el este acela care a solicitat telefonic aducerea celor noua volume la el in birou, a doua zi dupa inregistrarea acestuia la Directia Nationala Anticoruptie.
El arunca vina pe procurorul de caz, repetand procedura utilizata prima oara asupra lui Ciprian Nastasiu, cel care investiga dosarul Hayssam. Nastasiu a afirmat atunci transant ca Botos minte dar masinaria de presa arondata Trustului media detinut de S.O.Vintu l-a tocat marunt pe Nastasiu.
Botos a spus ca procurorul de caz a dat o ordonanta de declinare a cazului la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) iar fostul adjunct al procurorului general Marcel Sampetru ar fi infirmat solutia. Potrivit lui Botos, in infirmarea solutiei se explica ceea ce ar fi trebuit clarificat in respectiva cauza. Conform declaratiilor fostului procuror general, FBI a solicitat Ministerului Public informatii referitoare la banii derulati in cadrul Fondului National de Investitii (FNI).
In realitate, daca examinam cu atentie documentul emis de Ministerul Public, in data de 08.02.2007, prin care Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie face cursul cronologic al permutarilor legate de Dosarul Vintu, balonul lansat de Botos se desumfla de la sine.
Ping-pongul lui Botos si Dosarul Vintu
Deci, dupa ce Botos si-a adus la el in birou Dosarul lui Vintu, tinandu-l la dospit, in data de 17 Aprilie 2006 DIICOT a incercat scoaterea de sub urmarire penala. In 29 iunie 2006 fostul sef al DIICOT Daniel Ticau a infirmat solutia de SUP, declinand dosarul catre DNA.
In ce il priveste pe Ticau trebuie reamintit ca delegarea acestuia pe functie la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitatea Organizata si Terorism (DIICOT) a incetat in data de 30 iunie, exact la o zi dupa ce, in 29 iunie acesta a infirmat solutia de scoatere de sub urmarire penala a lui SOV si a stabilit compententa de solutionare in favoarea DNA. Delegarea acestuia nemaifiind prelungita, Botos a scapat usurat de incomodul procuror de la Iasi.
Cu o zi inainte de demisia lui Botos, in ceasul al doisprezecelea, Marcel Sampetru, adjunctul lui Botos infirma solutia lui Ticau. Botos, ne amintim si-a depus demisia in data de 20 iulie, o data cu sefii serviciilor secrete, facuti de ras de exfiltrarea lui Hayssam din Romania de catre serviciile de informatii siriene, educate si coordonate in mare parte de catre cele rusesti.
In 29 ianuarie anul acesta, noii sefi ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au decis transmiterea dosarului Banca Agricola la DNA, pentru continuarea cercetarilor. In 08 februarie 2007, conform Comunicatului citat mai sus, Parchetul comunica ca decizia lui Ticau este valabila si ca Dosarul Vintu a plecat din nou la DNA.
Din toate acestea rezulta cu usurinta rolul lui Ilie Botos in acest Dosar. Botos pleaca probabil de la premiza ca publicul romanesc este format din fraieri usor de dus cu presul, premiza pe care a verificat-o Vintu cand a usurat de bani sutele de mii de "investitori" ai FNI adusi in stare de transa hipnotica. Narcotizarea romanilor pacaliti de Vintu s-a realizat nu fara concursul directorului SRI, Radu Timofte, rubedenie a lui Botos, conform informatiilor aparute deja in presa. Reteaua ofiterilor SRI infiltrati in presa s-a intrebuintat la maximum in perioada activarii "piramidei" FNI. O parte din acesti bani s-au intors si in buzunarele lui Botos, conform publicatiei "Tricolorul", care semnala trecerea a 300.000 de euro din buzunarul de la piept al mogulului eolian in chimirul lui Botos.