Directorul CIA, Michael Hayden, s-a aflat miercuri si joi in Romania, prilej cu care s-a intilnit cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, se arata intr-un comunicat al SRI. „Discutiile s-au axat pe evolutiile mediului de securitate internationala, cu accent pe cooperarile bilaterale, inclusiv in domeniul prevenirii si combaterii terorismului“, se arata in documentul citat. O alta tema abordata a fost „stadiul procesului de transformare si modernizare a SRI“.

Seful CIA s-a aflat in Romania la invitatia directorului SRI, George Maior, in conditiile in care serviciul corespondent al CIA in Romania, SIE, este condus de un interimar, dupa demisia lui Claudiu Saftoiu. De altfel, pe agenda vizitei lui Hayden s-a aflat si o intrevedere cu reprezentantii acestui serviciu.

„Atit partea romana, cit si cea americana au apreciat nivelul de incredere reciproca manifestat de cele doua servicii, precum si nivelul foarte bun al cooperarii in domeniul intelligence intre Romania si Statele Unite ale Americii“, se mai arata in comunicatul dat publicitatii ieri de SRI. Vizita in Romania a lui Hayden are loc la doar opt luni dupa cea a seful SRI, George Maior, in SUA, la CIA. Si atunci, s-a discutat tot cu reforma SRI pe masa.

Presedintia si Guvernul nu au oferit nici o informatie despre sosirea lui Hayden. De altfel, nici pe agenda presedintelui Basescu, nici pe cea a premierului Tariceanu nu figura o astfel de intilnire. Contactat de Cotidianul, consilierul personal al premierului, istoricul Stejarel Olaru, a refuzat sa faca orice declaratie pe marginea vizitei sefului CIA la Bucuresti: „Nu fac comentarii. Nu pot sa comentez nimic despre asta, ma intelegeti!“, ne-a spus Olaru. Surse de la Cotroceni sustin ca Hayden s-ar fi interesat de baza aeriana de la Kogalniceanu, mai ales ca acesta este general de aviatie.