Guvernul, Parlamentul, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Apararii Nationale, Primaria Capitalei, RATB, Hidroelectrica, Imprimeria Nationala, Institutul National de Magistratura sau AVAS sint doar citeva dintre institutiile bugetare importante care au incheiat contracte de achizitii cu firma Eurocom, unde ministrul Muncii si vicepresedinte PNL, Paul Pacuraru, detine 25% din actiuni. Eurocom este o societate mixta romano-franceza care se ocupa cu comercializarea de imprimante, scanere si aparate de multiplicat. Pacuraru mai este partener in firma cu Ioan Valentin (25%) si cu inca trei cetateni francezi - Michaud Serge, Blanc Jean Michel si Camaleyre Armand Edmond - care detin celelalte 50% din actiunile firmei.

Contractele cele mai banoase obtinute de Eurocom de la institutii bugetare au fost cistigate in urma unor licitatii publice. Verificind monitoarele oficiale unde au fost publicate rezultatele respectivelor licitatii, se observa faptul ca Eurocom a cistigat acest gen de licitatii fara concurenta. Adica, la o licitatie unde criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut s-a depus o singura oferta, cea a firmei la care mi-nistrul Pacuraru este actionar. Cel mai mare contract pe acest an al firmei ministrului Pacuraru a fost incheiat luna trecuta, pe 8 august, cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), care a cumparat de la Eurocom 43 de sisteme de copiere digitala, printare si scanare, in valoare totala de 5.408.024 de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro).

„A fost o licitatie deschisa pentru achizitionarea a 11 loturi de aparatura IT. Pentru acestea au fost opt firme care au depus oferte pentru mai multe loturi. Intr-adevar, pe lotul unde a depus oferta firma Eurocom nu a mai fost depusa alta oferta“, ne-a declarat Robert Tatu, director general al ANCPI. Lotul la care a concurat Eurocom avea atribuita cea mai mare valoare, 1,5 milioane de euro, si totusi nimeni altcineva nu s-a aratat interesat de a concura firma ministrului. „Licitatia a respectat toate prevederile legii. Noi am facut public anuntul licitatiei in toate publicatiile mari. Daca pe un anumit lot s-a prezentat o singura oferta, noi nu am incalcat cu nimic legea“, ne-a explicat Daniela Palangean, directoarea Directiei Achizitii Publice din cadrul ANCPI. Intrebata cum a respectat criteriul de atribuire a contractului, cel referitor la cel mai bun pret, in contextul in care a avut o singura oferta, Daniela Palangean a precizat: „In cazul in care se prezinta o singura oferta, legea ma obliga sa-i atribui contractul“.