Anuntata prezentare a raportului de control al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) asupra activitatii structurii centrale a DNA a produs un adevarat cutremur in sanul Parchetului condus de procurorul sef Daniel Marius Morar. La sedinta CSM din 3 octombrie 2007, se vor prezenta concluziile controlului efectuat la DNA de catre o echipa de sapte inspectori ai Consiliului. In urma cu cateva saptamani, Inspectia Judiciara a CSM a trimis sefului DNA o forma incipienta a raportului de control, pentru a se da posibilitatea formularii de obiectiuni.

Sefii DNA au fost deranjati insa de continutul actului de control, intrucat cel putin la Sectia a II-a condusa de procurorul Doru Florin Tulus se retineau abateri grave, mergand de la dirijari preferentiale de dosare si pana la musamalizarea unor cauze cu diferite implicatii. Pentru a contracara dezastrul, saptamana trecuta, anumite publicatii aservite grupului Macovei - Morar, i-au atacat "la baioneta" pe inspectorii CSM care au verificat activitatea lui Tulus, in special pe procurorul-inspector Constanta Robu, recunoscuta pentru intransigenta si impartialitatea sa. Evident ca o asemenea informatie nu putea izvori decat din interiorul DNA. Pe de alta parte, suntem informati ca la Sectia I-a a DNA, unde au fost alti inspectori, presiunile au avut ceva efect, intrucat neregulile retinute au fost bine indulcite.

Ieri, mai multe publicatii au prezentat fragmente din actul de control al CSM, in care se consemna debandada de la Sectia a II-a condusa de Tulus. Reactia DNA a fost una fara precedent, CSM fiind acuzat public ca a scurs voit informatii catre presa, iar inspectorii care au facut ancheta la Sectia lui Tulus fiind calificati drept "lipsiti de profesionalism". Mai mult, conducerea Sectiei de procurori a CSM (n.red. - Dan Chiujdea) este acuzata ca "a permis manipularea datelor continute in raport", declaratie neprobata. Aceasta se poate traduce intr-o intimidare a forului suprem al Magistraturii, in conditiile in care nota de control putea "transpira" chiar din interiorul DNA sau alte persoane care detin raportul.

Sindicalizarea Directiei

Acuzatiile aduse la adresa CSM sunt o noua confirmare a faptului ca DNA s-a sindicalizat in interiorul Ministerului Public. Prima dovada in acest sens a fost demonstrata prin protestul a zeci de procurori DNA, care au semnat in primavara acestui an un comunicat de presa in care il infierau pe ministrul Justitiei Tudor Chiuariu pentru solicitarea acestuia de revocare din functie a procurorului sef sectie Doru Tulus. Prerogativa introdusa in lege chiar de catre ex-ministrul Macovei. Este adevarat ca ministrul Chiuariu nu a fost suficient de abil, pentru a prezenta CSM si un inventar al culpelor imputate procurorului Tulus, astfel incat, in locul unei decizii asupra revocarii, s-a dispus un control de fond asupra activitatii DNA. Semnificativ este insa ca grosul semnatarilor "protestului DNA", care puneau in discutie un drept legal al ministrului Justitiei - acela de a revoca din functie sefi ai DNA - au fost adusi si angajati la DNA sub mandatul ex-ministrului Monica Macovei. Adica a celei care a modificat legea de organizare judecatoreasca, pentru a-i inlatura din DNA pe procurorii din vechea garda a lui Ioan Amarie si a aduce actuala trupa condusa de procurorul sef Daniel Marius Morar. Cand Macovei a epurat vechea garda a PNA-DNA, dandu-si prin lege puteri depline, nici unul dintre semnatarii actualului "protest" nu a mai iesit public sa acuze vreo "imixtiune", fiind multumiti ca au luat locul altora cu atata usurinta. Iata, asadar, dovada vie a faptului ca DNA, in structura actuala, aduce de la o posta a grupare aservita unui anumit segment politic (Macovei - Cotroceni).

Vanzoleala dosarelor

O informatie de ultima ora, parvenita din surse judiciare, descrie faptul ca inspectorii CSM ar fi incercat sa verifice dosare in cadrul carora existau si informatii clasificate.

Initial, inspectorii CSM au fost blocati de sefii DNA, sub motivul ca nu au certificat ORNIS, care sa le permita accesul la documentele strict secrete. Desi inspectorii in cauza ar fi venit cu certificatele ORNIS, nici atunci nu li s-a permis accesul la acest tip de informatii. Alte surse ne-au informat ca unele dintre dosarele musamalizate, in care anchetele s-au facut de mantuiala, priveau personaje marcante din sferele Partidului Democrat. Surprizele controlului CSM au scos la iveala faptul ca arhiva DNA este aidoma unei biblioteci publice, dosare intregi fiind scoase de catre anumiti procurori, fara sa existe un registru de evidenta curenta a intrarilor si iesirilor. Pentru cine nu realizeaza consecintele unei asemenea practici, putem preciza ca ea permite sustragerea de documente din anumite dosare, prin metoda inlocuirii paginilor furate, cu alte pagini lipsite de orice importanta, dar numerotate identic cu cele vechi. Pe de alta parte, se lasa poarta deschisa celor care fac servicii anumitor parti din dosare si fotocopiaza documente de interes. Lipsa unei evidente a intrarilor si iesirilor de acte si dosare a pus in imposibilitate inspectia CSM de a stabili daca dosarele au fost vanturate cu aprobarea sefilor, sau au fost manipulate de cine a vrut si cum a vrut.

Asa cum ZIUA a semnalat in urma cu circa doua luni, controlul CSM la structura centrala a DNA a fost stiut cu o saptamana inainte ca el sa inceapa. In sensul ca inspectorii CSM au descins la o saptamana dupa ce plenul CSM a aprobat controlul de fond, fapt ce a lasat suficient timp pentru "pregatirea terenului". Pentru ca unii procurori de caz sa nu fie gasiti cu dosare in fisete, lasate in nelucrare de mai bine de un an, in cateva zile s-au operat la repezeala aproape 200 de declinari de competenta catre structurile teritoriale ale DNA, unitati pe care controlul CSM nu le viza.