Canalul a fost ingropat sub daramaturile celeui de-al 2-lea Templu care a fost distrus de catre cuceritorii romani in asediul asupra Ierusalimului.

Foarte multe persoane se crede ca au supravietuit in tunel pana in momentul in care au reusit sa para seasca orasul. Aceste observatii, arheologii au reusit sa le faca in multe dintre partile tunelului ramase intacte. Cercetatorii considera ca tunelul era principalul tunel de drenaj care se intindea de-a lungul Ierusalimului, si ca probabil acesta ajungea pana la Marea Moarta.

Autoritatea pentru antichitati din Ierusalim, reprezentata de catre Eli Shukron, a confirmat faptul ca „tunelul era un loc in care oamenii s-au ascuns si s-au aparat impotriva devastarii Ierusalimului si a flacarilor mistuitoare care cuprinsesera orasul.” „In unele locuri, tunelul atinge o inaltime de trei metri si are o largime de un metru, un spatiu perfect pentru a-l putea strabate.”, a mai adaugat Shukron.

Eli Shukron of the Antiquities Authority said: "It was a place where people hid and fled to from burning, destroyed Jerusalem."

Arheologii considera ca tunelul duce catre Raul Kidron, care se varsa in Marea Moarta.