Potrivit paginii de internet a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Ungaria, care a deschis partial piata muncii pentru romani dupa aderare, a modificat lista meseriilor liberalizate, prin adaugarea unui numar de 34 de meserii in plus. Astfel, romanii vor avea un acces mai facil pentru a ocupa unele meserii din domenii precum stiintele naturii, cultura, sport, comert si alimentatie publica, in industria usoara sau in constructii.

In domeniul stiintelor naturii, romanii cu studii superioare se pot angaja ca biologi, botanisti, zoologi sau ecologi, iar in domeniile culturii, sportului, artei si religiei, absolventii unei facultati in domeniu isi pot gasi o slujba ca preparatori. Romanii se mai pot angaja si ca functionari in institutii financiare si economice, ca gestionari de materiale, merceologi sau agenti comerciali in diferite domenii, precum si chelneri.

In agricultura, romanii au acces mai usor in Ungaria in meserii ca ingrijitor si crescator de animale sau alte activitati zootehnice si ca lucratori forestieri. Alte activitati pe care romanii le pot desfasura in Ungaria sunt in domeniul minier, in industria usoara (pantofar), in industria prelucratoare a metalelor, in constructii (fierar betonist, constructor de acoperisuri, tinichigiu sau constructor de drumuri) sau pot lucra in domeniul serviciilor (spalatoreasa, calcatoreasa, lucrator de terasamente, activitati simple in agricultura, forestiere sau piscicole).

Dupa aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie, Ungaria a deschis partial piata muncii pentru romani, pentru 219 meserii. Angajarea cetatenilor romani in aceste meserii se face tot in baza unui permis de munca, dar eliberarea permiselor se realizeaza fara studierea situatiei de pe piata muncii, printr-o procedura simplificata.