Legaturile lui Radu Onofrei cu Irakul vin din perioada comunista.

Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, i-a cerut secretarului general ONU, Ban Ki-moon, sa il numeasca in functia de sef al misiunii Natiunilor Unite in Irak pe actualul ambasador roman in Iordania, Radu Onofrei.

In 2003, dupa caderea lui Saddam Hussein, Radu Onofrei a fost numit reprezentant al Romaniei pentru reconstructia Irakului. Ulterior, el a devenit reprezentantul intregii Autoritati Provizorii a Coalitiei din Irak la MAE irakian.

Romania l-a nominalizat pe Onofrei pentru noua functie in cadrul ONU cind tara noastra si-a prezentat candidatura pentru postul de reprezentant special al secretarului general al ONU in Irak, dupa incheierea mandatului actualului titular. Oficiali ai MAE ne-au declarat ca, datorita succesului pe care l-a avut Romania cu presedintia Consiliului de Securitate al ONU de la finele lui 2005, o prioritate a diplomatiei romanesti este ocuparea cit mai multor functii in comisiile si organismele ONU. Tara noastra si-a depus candidatura pentru mai multe pozitii in cadrul Natiunilor Unite, printre care cea de presedinte al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe care o detine in prezent.