Necrologul, care parcurge etapele carierei ecleziastice a lui Teoctist, incepe prin a spune ca Patriarhul nu s-a abatut de la traditia bisericii sale de a se inclina in fata puterii. Patriarhul a contribuit la cultul personalitatii lui Nicolae Ceusescu, scriindu-i acestuia "ode aproape blasfematoare" apreciaza Independent, publicand chiar fragmente din acestea. Dupa schimbarea de regim, Teoctist il compara pe Ceausescu cu regele Irod.

The Independent subliniaza insa ca Teoctist, spre deosebire de majoritatea clerului romanesc, si-a recunoscut vina si s-a retras de la conducerea Bisericii, in urma presiunilor. Insa dupa cateva luni, el s-a simtit destul de puternic pentru a-si relua functia, oferindu-si sprijinul noii puteri.

In timpul patriarhatului sau, Biserica Ortodoxa Romana a sustinut legi ce defavorizeaza alte culte si a adoptat o linie dura in problema bisericilor greco-catolice confiscate, se arata in necrolog. Cu toate acestea, Teoctist l-a invitat in Romania pe Ioan Paul al II-lea in mai 1999, prima vizita a fostului Papa intr-o tara majoritar ortodoxa. Teoctist a mers, la randul sau, la Vatican, in 2002.

Cotidianul britanic scrie si despre dezvaluirile continute in dosarul de la Securitate al lui Teoctist, ca acesta era membru al Garzii de Fier inainte de razboi, ca a luat parte la un atac asupra unei sinagogi in 1941, ca era homosexual si ca a fost informator al fostei politii politice.