Precizarea SRI are loc in contextul in care cotidianul "Gardianul" a relatat recent ca si DNA, SIE, DIICOT si serviciul secret al MIRA au capacitati tehnice de interceptare, eludand practic rolul SRI, care legal, este singura institutie care poate efectua interceptari. Cotidianul citat isi baza afirmatiile pe baza marturiilor generalului SRI Gheorghe Zamfir facute in fata comisiei "Voiculescu", conform carora si alte servicii secrete efectueaza interceptari, dar ilegal. Ziaristii de la "Gardianul" sustineau chiar ca DNA si-ar fi instalat in propriul sediu dotarile necesare pentru interceptarea de catre procurori a celor intrati in vizorul institutiei.

"Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul de Informatii Externe, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul MIRA si Directia de Combatere a Crimei Organizate din IGPR detin echipamente tehnice cu ajutorul carora pot realiza activitati de preluare a fisierelor audio de la SRI si transformarea in fisiere scrise (redarea semnalului audio)", precizeaza, vineri, SRI. Echipamentele respective nu permit punerea in aplicare a autorizatiilor legale pentru interceptarea comunicatiilor telefonice (realizarea propriu-zisa a interceptarilor), operatiune tehnica aflata in competenta SRI, mai declara institutia condusa de Cristian Maior.

Serviciul mai sustine ca institutiile respective devin beneficiare ale rezultatelor interceptarilor facute exclusiv de SRI dupa obtinerea autorizatiilor legale pentru interceptarea comunicatiilor. "Reiteram faptul ca, in conformitate cu cadrul normativ in vigoare, SRI este autoritatea nationala in materia interceptarii comunicatiilor telefonice", se mai arata in comunicatul institutiei. Referitor la interceptarile de care beneficiaza DNA, "operatiunea tehnica de preluare se realizeaza incepand cu data de 01.03.2006, la solicitarea expresa a acestei institutii, in baza Protocolului incheiat la 02.03.2004", mai puncteaza sursa citata.

"Mentionam, de asemenea, ca SRI nu detine date cu privire la dotari tehnice cu capabilitati de interceptare a comunicatiilor telefonice, aflate in posesia institutiilor mentionate. Subliniem ca aceste aspecte au fost explicate public in repetate randuri de catre SRI si consideram ca nu reprezinta o noutate pentru opinia publica", conchide serviciul.